Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische peren kennen in Estland en Litouwen flinke opmars

Van 11 tot 14 september was Moskou het toneel voor de jaarlijkse World Food Moscow. VLAM tekende weer present met een mooie stand samen met 6 exportbedrijven en veiling BelOrta. Ondanks de gesloten Russische grenzen blijft deze beurs belangrijk voor onze deelnemers. Er zijn immers veel bezoekers uit de ruime regio aanwezig. Op World Food Moskou presenteerden dit jaar 1.516 bedrijven uit 62 landen hun diensten en producten aan de 29.331 bezoekers. In de AGF-hallen waren landen uit alle windstreken aanwezig, waarbij landen als Peru, Argentinië, Azerbeidzjan en China sterk vertegenwoordigd waren.Op de VLAM-stand waren zes exportbedrijven aanwezig: Calsa/Weiss, Bel'Export, Vergro, Wouters Fruithandel, DSF en D&G Fruit Business. Daarnaast greep ook BelOrta de kans om er de internationale klantenrelaties te onderhouden.
De deelname van VLAM kadert in het Europese programma met slogan 'Premium quality, perfect taste'. Via opvallende productfoto's, campagnebeelden en video's benadrukte VLAM de topkwaliteit van onze Belgische producten aan de bezoekers.

Over de buurlanden
Terwijl de Belgische export naar Rusland net na het instellen van de boycot in 2014 niet direct stilviel, zien we vanaf 2015 toch een stevige terugval van de volumes. Onze export naar de Russische buurlanden heeft hierdoor een andere dynamiek gekregen. Voor een aantal bestemmingen merken we een sterk gestegen export, voor andere landen zien we, parallel aan de daling naar Rusland, een terugval. Enkele voorbeelden:

Polen is altijd onze belangrijkste markt geweest in deze regio, zowel voor vers fruit (86% is re-export van zuidvruchten) als verse groenten, en ook sinds de boycot behoudt Polen deze positie. Exportvolumes stijgen zelfs nog, waarbij vooral onze perenexport (12% aandeel) toeneemt en ook de export van prei mooie volumes optekent.

Litouwen en Estland zijn de markten die de sterkste volumestijgingen optekenen sinds de Russische boycot. Onze peren zijn het belangrijkste exportproduct binnen de categorie van het vers fruit en kennen in beide landen een sterke opmars.
Ook de verse groenten doen het naar beide landen zeer goed en dit voor een hele resem producten, met als uitschieter de tomaten.Onze export naar Letland kende in 2015 een uitzonderlijk jaar met enorm gestegen exportvolumes voor verse groenten en fruit. Deze volumes kenden een terugval in 2016 maar toch gaat hier nog steeds meer product naartoe dan vóór de boycot. Ook hier zijn peren en tomaten de belangrijkste producten in het assortiment.
Kazachstan vormt voor België vooral een goede afzetmarkt voor fruit en meer bepaald voor peren, die hun export elk jaar gestaag zagen stijgen. Wel tekenen we een lichte terugval op voor 2016 en de eerste 7 maanden van 2017.

Naar de andere buurlanden van Rusland is er (momenteel) een minder mooie exportevolutie voor België te melden. De export van fruit en groenten naar Wit-Rusland, Georgië en Azerbeidzjan is sinds de boycot behoorlijk sterk teruggevallen. Ook het Finse verhaal is er een van aanhoudende volumedalingen, vooral in de categorie van het verse fruit. Voor Oekraïne valt er sinds 2015 zelfs helemaal geen export meer te bespeuren - de export was sowieso wel al zeer beperkt. De export naar Mongolië tot slot is ook sinds 2015 stilgevallen maar hier zien we dat de export van appelen en peren wel opnieuw licht aantrekt in 2017.
Publicatiedatum: