Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer fruit voor de binnenlandse markt

Zuid-Afrikaanse avocado-export valt lager uit

De al maar stijgende vraag naar avocado's is goed nieuws voor de Zuid-Afrikaanse telers die wederom een seizoen met goede prijzen hebben. Europa is de belangrijkste bestemming voor de exoot, maar met de groeiende middenklasse in Zuid-Afrika wordt de binnenlandse markt ook steeds aantrekkelijker.

Het is niet waarschijnlijk dat de binnenlandse markt ooit even groot wordt als de exportmarkt, maar deze markt laat goede groeicijfers zien in het kielzog van de bewuster wordende consument. Het zijn niet alleen de tweede klas groene avocado's die binnen de landsgrenzen blijven. De Zuid-Afrikaanse retail biedt steeds vaker de avocado's met een donkere schil aan.



"De prijzen op de binnenlandse markt zijn goed en de vraag stijgt," vertelt Derek Donkin, CEO van SA Avocado Growers. "We zullen dit seizoen 11,5 miljoen dozen exporteren. Dat is 1 miljoen dozen minder dan onze oorspronkelijke raming. Daar zijn enkele redenen voor: de droogte had een groter effect dan we verwachtten en het is een 'off year'. In combinatie met de stijgende binnenlandse vraag valt het exportvolume lager uit."

Nog altijd wordt er fors geïnvesteerd in de avocadoteelt in Zuid-Afrika. Jaarlijks groeit het areaal met 1.000 hectare. Op dit moment telt het land 16.500 hectare avocadoteelt. In de komende jaren zullen de volumes dus aanzienlijk stijgen. Zuid-Afrika is niet het enige land waar het areaal snel groeit. Ook in Mexico, Colombia, Peru, Israël en andere landen groeit het areaal snel.

Lettend op de wereldwijd stijgende vraag is de groei duurzaam, aldus Derek. "China en de VS laten een hele sterke groei zien en hoewel Zuid-Afrika nog geen toegang heeft, zal dat in de toekomst wel komen. De jaarlijkse groei in de VS is groter dan onze totale jaarlijkse export."

Meer informatie:
Derek Donkin
South African Subtropical Growers Association
Tel: +27 15 307 3676
Email: derek@subtrop.co.za
www.subtrop.co.za
Publicatiedatum: