Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theodoros Zavou - Alion

Cyprus heeft voordeel bij stijgende vraag naar okra

Hoewel okra lang niet altijd een grote rol heeft gespeeld op de versafdelingen van supermarkten, neemt de vraag naar okra wereldwijd toe. Dit geldt met name voor Europa. Consumenten leren okra's te eten.
 
Het Cypriotische bedrijf Alion werkt met groenten als aubergines, bepaalde kruidensoorten en okra. "Okra is altijd aanwezig geweest in winkels, maar we zien pas sinds kort dat consumenten ze mer kopen en gebruiken," zegt Theodoros Zavou van Alion. "De zaken gaan goed. We exporteren steeds meer volume naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, BelgiĆ«, Zwitserland en ScandinaviĆ«." 



Volgens Zavou heeft Alion dit jaar geluk gehad. Het seizoen voor okra loopt van mei tot november, waarin de groente in open velden wordt geteeld. Dit jaar was het bedrijf dankzij de goede weersomstandigheden in staat om okra van hoge kwaliteit te produceren. Alion teelt officieel geen biologische okra, maar omdat alle EU-regelgeving nauwlettend wordt gevolgd is er niet veel verschil tussen de conventionele okra van Alion en biologische okra.

"Meestal wordt okra in maaltijden gebruikt met tomaten en uien. Okra is erg populair onder bepaalde etnische minderheden, zoals mensen met een Caribische of Aziatische achtergrond in Europa. Elke minderheid heeft zijn eigen voorkeur qua soort, grootte of zelfs de kleur van okra. Dit betekent dat ons bedrijf goed moet letten op hoe we deze groentesoort oogsten."


 
Alion levert okra met een premium prijs. Export is een uitdaging, omdat landen als India, Kenia en Ghana de markt overspoelen met goedkope okra. De andere producerende landen hebben sinds de afgelopen jaren lagere logistieke kosten. Hierdoor is er steeds meer concurrentie op de wereldmarkt voor okra en veel teeltbedrijven hebben moeite om mee te komen. 

In het geval van Alion komt de grootste concurrentie vanuit Jordaniƫ, waar hetzelfde okra-ras wordt geteeld als op Cyprus. Ook moet Alion concurreren met Spanje en landen in Latijns-Amerika zoals Mexico en Nicaragua.


 
Okra's zijn nog steeds in opkomst. Gezien de concurrentie en de volumes aan goedkope okra's die Europa binnenkomen, zou de prijs van okra omlaag moeten gaan. Dit zou de okra beter betaalbaar moeten maken voor de gemiddelde consument. Cypriotische exporteurs als Alion zullen echter altijd een voordeel hebben dankzij hun ervaring in deze sector. Bovendien produceren ze okra van goede kwaliteit en hebben ze al een netwerk aan Europese klanten.

Voor meer informatie:
Theodoros Zavos
Alion Vegetables & Fruit Co.Ltd (Cyrpus)
Tel: +357 22870644
Email: info@alionveg.com 
www.alionveg.com

Publicatiedatum: