Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan José Bolanos Herrera, Pinaalbo:

"Ananasareaal gegroeid naar bijna 300 hectare"

Tholen - Ananas is een belangrijk product in Costa Rica. Pinaalbo heeft zich sinds 2014 in deze exoot gespecialiseerd. "Pinaalbo is een familiebedrijf. In eerste instantie waren we alleen telers, maar ondertussen zijn we ook exporteurs. Mijn vader zag de kans om te groeien en heeft het areaal in de loop der jaren uitgebreid. Met name in de periode 2004-2012 zijn we hard gegroeid. Daarbij investeerden we in diverse zaken zoals ons eigen verpakkingsfaciliteit. We hebben een grote capaciteit en kunnen per dag acht containers klaarmaken", vertelt Juan José Bolanos Herrera.


José Bolanos Herrera en zijn partner tijdens Macfrut 2017.

Meer klanten
Hij geeft aan dat ze in de beginfase nog alle ananassen aan één afnemer leverden. "In 2012 was dit contract afgelopen. We maakten toen de keuze om ons op nieuwe markten te richten. De focus lag op Zuid-Amerika en we starten met exporteren naar Chili. Daarna kregen we klanten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk." Pinaalbo ging in 2014 meer exporteren en startte in 2015 een samenwerking met Chiquita. "Hierdoor kregen we meer afnemers in Turkije en de VS. We richten ons op steeds meer Europese landen." Het ananasareaal van Pinaalbo is van 2012 tot 2016 gegroeid van 180 naar bijna 300 hectare. "Onze missie is om gestandaardiseerde kwalitatieve ananassen te leveren op een duurzame, innoverende en verantwoorde manier. Rekening houdend met het milieu en de maatschappij en de gezinnen die voor ons werken." De eigenaar geeft aan dat Costa Rica een perfect klimaat heeft voor de ananasteelt. "De combinatie van de juiste luchtvochtigheid, bodem, de zon en infrastructuur is precies goed. Dit zorgt voor de productie van zoete ananassen. We hopen deze activiteit de komende jaren door te zetten en verder te groeien. "We zoeken nog verschillende partners in Europa om samen te werken."



Kroonloos

Volgens Juan hebben ze veel kroonloze ananassen naar het Verenigd Koninkrijk verstuurd. "In 2014 en 2015 was het volume kroonloze ananassen voor die markt erg groot. Het aandeel is daarna minder geworden en momenteel nog zo'n 30% van het totaal. 70% van de ananassen die we versturen is met kroon en deze gaan naar groothandelaren en supermarkten."



Kokosnoten en rambutan

In 2016 produceerde het bedrijf 1,5 miljoen dozen ananas. "We exporteren nu ongeveer 40% van ons volume naar Europa en 60% naar de VS. De komende jaren willen we jaarlijks met 20% groeien in productie. Op die manier kunnen we grote spelers in de markt bedienen en zijn de we concurrenten een stapje voor." Naast ananassen produceert en levert het bedrijf ook rambutan en kokosnoten. "Voor beide producten wordt een groei in consumptie verwacht. Steeds meer Europeanen leren hoe ze kokosnoten en rambutan moeten gebruiken."

Voor meer informatie:
José Bolanos Herrera
Pinaalbo
Tel: (506)2404-1511 - (506)2404-1106
Pital – san Carlos Costa Rica.
juan.bolanos@pinaalbo.com
www.pinaalbo.com