"De markt was niet slecht, er waren veel te veel volumes"
"Eigenlijk kwamen er uit Brazilië telkens meer containers toe. De Europese markt kan pakweg een 100 containers per week aan, maar soms kwamen er zelfs 180. Natuurlijk kan de consumptie soms wat stijgen of dalen, maar dat is minimaal. Niet met tientallen containers tegelijk."
Mango's
Ook bij mango's was er dit jaar een soortgelijke situatie. "Het was catastrofaal. In januari zijn veel mango's aan dumpprijzen verkocht, vér onder kostprijs. Van mango's kan de Europese markt wekelijks zo'n 200 tot 250 containers aan. Er zaten weken tussen van 450 containers! De 'slechte' markt is dus niet de oorzaak, maar de grote aantallen."
Geld achteraan
Hij benadrukt dat het doel van handelen is om geld te verdienen. "Als je zulke seizoenen hebt, wordt er bijna alleen maar verloren. Nu, aan het einde van het seizoen gaan de prijzen pas omhoog. De watermeloenprijzen hebben rond de 60 cent gelegen en dat is gestegen naar boven de euro tot 1,30 per kilo. Dat mag trouwens wel een keer, want we hebben er bijna het hele seizoen geld achteraan gegooid. Cantaloupe viel wat tegen, ik denk dat we daar net niet break-even hebben gedraaid als het gaat om Braziliaanse aanvoer. Charentais ging redelijk goed! Gele en groene gingen lange tijd maar matig met prijzen onder kostprijs maar gaan nu wel aardig."
Brazil, Honduras en Costa Rica
Vanuit Brazilië krijgt Van Dijk Foods Belgium nog gele, groene en watermeloenen binnen. Van Galia en Charentais hebben ze nu aanvoer uit Honduras. "Uit Brazilië zal nog een paar weken aanvoer komen van geel en groen. Voor Honduras is het afwachten of het een goed seizoen wordt. Costa Rica zal ook gaan sturen, dus dat brengt mogelijk extra druk op de markt. Nu weten we nog niet veel, eens dat de producten op het water liggen kunnen we meer over het nieuwe seizoen zeggen. Vorig jaar had Honduras het moeilijk, kwalitatief was het toen niet 100%."
Voorzichtiger
Meloenenhandel is volgens Ive niet makkelijk. "Als je tien jaar bekijkt zitten er altijd een paar goede jaren tussen, een paar slechte en een paar break-even. Het is altijd hopen dat je iets overhoudt. Als je als handelaar 'even tussendoor' een jaartje meloenen doet, heb je dus geluk of pech." Waarom wordt er structureel te veel gestuurd? Is er niemand die 'ingrijpt'? Volgens Ive zijn beide partijen, zowel de teler overzee als de importeur hier, verantwoordelijk voor. Er zijn altijd handelaren die geen vaste afzet hebben en mee in de 'ballenbak' springen. Dat is bij meerdere producten het geval. Stel dat er nu een seizoen niets is verdiend, moet een importeur volgende keer de beslissing nemen om wat minder containers te bestellen. Na dit soort jaren ziet iedereen dat de rekening niet klopt. Ook de telers van meloenen of mango's worden dan voorzichtiger."
Voor meer informatie:
Ive Lambert
Star Fruit Company NV / Van Dijk Foods Belgium
Brussels - Belgium
Tel Brussel: 0032 2 240 11 37
Tel SKW: 0032 15 30 64 37
www.star-fruit.eu