Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wordt de haskapbes Europa's nieuwste superfood?

Fruit Logistica wordt door velen in de sector gezien als dé vakbeurs van het jaar om contacten te leggen en kennis te maken met nieuwe producten. Ook voor het Sloveense Haskap is het evenement de gelegenheid bij uitstek om hun haskapbessen (blauwe honingbessen) aan potentiële nieuwe partners te presenteren en de aandacht te vestigen op misschien wel Europa's nieuwste superfood.
 


Haskap was vorig jaar voor het eerst op de beurs aanwezig en is van plan om in 2018 deel te nemen met een eigen stand.

"We denken dat het belangrijk is dat handelaren van ons bestaan weten en kennismaken met ons product. Hieruit zouden de komende twee jaar nieuwe samenwerkingsverbanden en contracten voort kunnen vloeien. Toen we vorig jaar voor het eerst aanwezig waren, ontmoetten we mensen die nog nooit van de bes gehoord hadden maar desondanks was de belangstelling groot. Handelaren zijn altijd op zoek naar nieuwe fruitsoorten die concurrenten nog niet in hun assortiment hebben. Hiervan kunnen wij profiteren en ik denk dat dit de groei van onze categorie zal stimuleren," vertelt Janja Postružnik van Haskap.





Janja ontdekte de haskap/blauwe honingbes in 2012 op het internet samen met Zoran Petrovic. Na diverse instituten geraadpleegd te hebben en de wereldtrends op het gebied van superfoods te hebben geanalyseerd, besloot het stel een eigen handelsonderneming op te zetten, vernoemd naar de bes. Beiden zagen veel mogelijkheden voor de onbekende bessen vanwege hun vele gezonde eigenschappen en omdat zij nergens in Europa verkrijgbaar zijn, behalve dan als struik. Janja legt uit dat het mooie van de haskapbes is dat hij naast voedzaam ook nog eens erg lekker is. Er werd contact gezocht met bessendeskundige Bob Bors van de Universiteit van Saskatchewan in Canada. Bob is projectleider van het Domestic Fruit Program en docent op de faculteit plantkunde. Om een eetbare variant van de bessen te ontwikkelen, maakte Bob gebruik van de in-vitro methode. Tot die tijd moesten de bessen verwerkt worden alvorens ze voor consumptie geschikt waren. Er werd een selectie gemaakt van de beste eigenschappen, zoals grootte, zoet-zuurbalans, droogte- en vorstbestendigheid, houdbaarheid en vroege rijping. 

"Dankzij Bob kunnen we rassen aanbieden met een hoge brix, zoals Aurora, Borealis, Thundra en Indigo. Polen beschikt ook over een aantal eigen rassen en is het enige land in Europa waar haskapbessen geteeld worden. Persoonlijk vind ik de smaak echter minder goed. Ook in de Verenigde Staten en Canada is de bes nog vrij onbekend en er zijn slechts enkele telers," vervolgt Janja.

Vreemd genoeg is de haskapbes niet verwant aan blauwe bessen of andere bessensoorten. Eigenlijk is de bes nauwer verwant aan de nachtschadefamilie. Vanwege hun uiterlijk worden zij echter bessen genoemd."



Haskap blijft zijn areaal uitbreiden. Het bedrijf begon in 2014 met één hectare. In 2015 waren dit er al 15 geworden en in 32 hectare in 2016. Dit jaar hoopt het stel uit te breiden naar 35 tot 40 hectare. Haskap wil blijven groeien en hoopt tegen 2019 grote orders van retailers aan te kunnen nemen. De plantages worden beheerd door gecontracteerde Sloveense en Kroatische telers. De bessen dragen het biokeurmerk.

"De bessen zijn lang houdbaar en kunnen tot wel twee weken bewaard worden, wat hen zeer aantrekkelijk voor retailers maakt. De bessen kunnen vers gegeten worden maar zijn ook geschikt om verwerkt te worden in gebak, ijs, yoghurt, compote, sappen en dranken," vertelt Janja.
 



De haskapbessen hebben een sterke schil waardoor zij gemakkelijk te hanteren en op te slaan zijn. Bovendien worden de bessen eerder geoogst dan het meeste andere zomerfruit. In Slovenië gaat de oogst tussen de tweede week van mei en de eerste week van juni van start. "Hierdoor kunnen we ons product als eersten op de markt brengen, zelfs voor het aardbeienseizoen, wat ons een groot concurrentievoordeel geeft."


Voor meer informatie:
Janja Postružnik
Haskap, d.o.o.
Tel: +386 70 135 988
Email: haskap.doo@gmail.com
Publicatiedatum: