Binnenkort beschikbaar

Top Gold: een nieuwe gele kiwi

Vanaf 2020 zal een nieuwe Nieuw-Zeelandse kiwi beschikbaar zijn voor de markt. In 2018 zal deze al beschikbaar zijn om te telen en kreeg de naam Top Gold 'Always Sweeter'. Dit ras is op de markt gebracht door Top Gold, dat in 2014 is ontstaan door een partnerschap tussen de Italiaanse Quaranta Frutta en Top Fresh met Y365 ltd uit Nieuw Zeeland.


Mario Quaranta en Massimo Pittaluga.

Quaranta Frutta uit Lagnasco heeft al meer dan 70 jaar ervaring in de AGF-sector en sinds 2005 is er een partnerschap met Top Fresh. Jaarlijks zet Quaranta Frutta ongeveer 5000 ton nectarines en perziken, meer dan 1000 ton Angeleno pruimen, 300 tot 600 ton appels, 10.000 tot 15.000 ton Hayward kiwi's en 300 tot 600 ton gele kiwi's af. De nieuwe Top Gold kiwi zal hieraan worden toegevoegd."Top Gold vertegenwoordigt een noviteit in deze sector. Het gaat om een kiwi met volledig geel vruchtvlees dat wordt gekarakteriseerd door een zoete smaak dat doet denken aan exotisch fruit. Het heeft een bijna romige consistentie met een lichte nasmaak van citroen die het hoge suikerpercentage een beetje verzacht. Het is echt een unieke smaak. Door deze eigenschappen is de kiwi heel geschikt als dessertfruit. Deze kiwi is makkelijk te telen en vereist minder handelingen dan andere kiwi's, " legt Mario Quaranta uit.

De plant heeft een korte bloei en het fruit is uitzonderlijk. Het wordt gekweekt onder regenbedekking om problemen door de wind, bacteriën en wortelverstikking te beperken. Het fruit wordt begin oktober geoogst met een brixwaarde van 12-15, waarna ze worden opgeslagen in cellen zonder aangepaste atmosfeer.

Top Gold heeft een ovale vorm met kleine uitsteeksels waardoor het makkelijk te onderscheiden is van andere kiwi's.


Top Gold kiwi, de kleine uitsteeksels zijn duidelijk zichtbaar.

"We zijn al sinds 2005 op zoek naar een gele kiwi die anders is dan degene die momenteel op de markt zijn. In 2013 hebben we Simon Dickie uit Nieuw-Zeeland leren kennen. Hij is de eigenaar van het ras en in 2014 hebben we samen met hem de kiwi getest op organoleptische kwaliteiten waarna we hebben besloten om Top Gold te starten. Wij hebben het exclusieve productie- en verkooprecht. Na 3 jaar investeren kunnen we nu zeggen dat we een kiwi hebben die echt anders is dan andere. Het staat geregistreerd onder het merk Top Gold 'Always Sweeter', dat een wereldwijd handelsmerk is," zeggen Massimo Pittalunga van Top Gold.


De gele kiwi van Top Gold

Na vele jaren wordt het product in Madrid gepresenteerd. "Vanaf dit jaar zal de productie van start gaan en in 2020 zullen we 150 hectare met deze kiwi hebben. De ervaring en de investeringen van de afgelopen jaren hebben ons in staat gesteld om een veilige en bewezen kweektechniek te realiseren zodat een eerlijke combinatie van kwantiteit en kwaliteit kan worden gerealiseerd. Naar aanleiding van de technieken die we de afgelopen jaren hebben geprobeerd, maken we ons geen zorgen over ziekteverwekkers en we zijn ervan overtuigd dat dit ras veel mensen geluk gaat brengen," zegt Mario Quaranta."We zijn ervan overtuigd dat Top Gold een geweldige economische kans is voor de telers. We willen deze kiwi graag introduceren in Italië en de hele toeleveringsketen laten inzien dat deze kiwi echt anders is dan de rassen die nu op de markt zijn," zeggen Pittaluga en Quaranta.

"We hebben een aantal seizoenen gewacht met het verspreiden van informatie over dit ras omdat we eerst een aantal technieken wilden proberen afgaand op de kennis van Simon Dickie. Op deze manier konden we een veilig ras bieden en onze bedrijven zullen de komende jaren 50 hectare beschikbaar stellen voor deze kiwi. Deze unieke vrucht wordt geproduceerd volgens de regels van Top Gold en zal gemiddeld €1,30-€1,60 per kilo opbrengen," zegt Quaranta.

Beide ondernemers willen Simon Dickie en zijn familie bedanken voor de kans die hen gegeven is.

Mario Quaranta en Massimo Pittaluga zullen tijdens Fruit Logistica aanwezig zijn in hal 6.2, stand D.07.

Contact:
Quaranta Frutta import-export
Via Propano, 1
12030 Lagnasco (CN)
Tel.: (+39) 0175 72594
Fax: (+39) 0175 72377
Email: mario.quarantafrutta@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven