Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opwaarderen hele andere tak van sport

Telers ontwikkelen nieuwe regionale verwerkingsketens

Steeds meer telers laten een deel van hun gewas verwerken tot producten als jam en chutney. De verwerkingskeuken van ontwikkelboerderij De Laarhoeve in Diessen is geprofessionaliseerd en opgeschaald. Bijzonder is het ontstaan van een nieuwe regionale telersverwerkingsketen.

Ontwikkelboerderij De Laarhoeve heeft de afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd rondom regionale telers, verwerkers en afzetkanalen. Het bedrijf verwerkt op aanvraag tweede keus eieren, -groente en -fruit tot ambachtelijke eindproducten waaraan geen geur-, kleur- of smaakstoffen worden toegevoegd.
De producten kunnen in Diessen onder eigen label worden verwerkt en verpakt, zodat het mogelijk is ze in de eigen winkel of via een ander afzetkanaal te verkopen. Het gaat om producten die nog van goede kwaliteit zijn, maar die niet via reguliere kanalen mogen worden verkocht.

Nu de professionalisering en opschaling van het bedrijf een feit is, heeft De Laarhoeve ruimte voor meer telers die hun producten willen laten verwerken. Voor veel ondernemers is opwaardering van hun producten een extra bron van inkomsten en betekent het meer onafhankelijkheid ten opzichte van de reguliere afzetkanalen.
Eierproducenten Harrie Beekmans en Jan van Baast uit Oirschot timmeren met Lekker'nei al enkele jaren aan de weg. Sinds een jaar of zeven heeft het legpluimveebedrijf een eigen pakstation. Van daaruit gaan de eieren direct naar de afnemers. Vorig jaar is De Laarhoeve begonnen met het verwerken van Lekker'nei-eieren tot omeletten voor een verzorgingshuis in Oirschot. De bereiding gebeurt volgens een recept van het pluimveebedrijf en ook de verkoop ligt in eigen hand.
Met deze uitbreiding van activiteiten bereidt Lekker'nei zich voor op een toekomstbestendige onderneming. 'We willen meer grip krijgen op de prijs en onze opbrengsten', zegt Beekmans. 'Daarmee willen we meer continuïteit brengen in de onderneming.' Dat valt niet altijd mee. 'Het opwaarderen van een product is een heel andere tak van sport en je moet aan heel andere regels voldoen.'
Het pluimveebedrijf van Lekker'nei mag geen voedsel bereiden, De Laarhoeve wel. 'Ze hebben bovendien contacten met andere telers, waardoor we meer streekproducten aan onze omeletten kunnen toevoegen, zoals champignons en kruiden.'

Met De Laarhoeve worden nog meer mogelijkheden voor opwaardering van de eieren uit Oirschot besproken. 'Onder de merknaam Lekker'nei kunnen we nog veel meer producten hangen. Daar liggen kansen.'

Van Roessel
Resy van Roessel komt uit een boerenfamilie. Haar broer heeft de melkveehouderij overgenomen van het gemengde bedrijf van hun ouders en zij heeft het winkeltje van haar moeder voortgezet. Vanuit de boerderijwinkel en het cateringbedrijf in het centrum van Goirle levert Van Roessel boerderijproducten aan particulieren en bedrijven.
Van Roessel werkt al jaren samen met De Laarhoeve. Het fruit dat in hun bavarois zit, is verwerkt in Diessen. Een aantal telers van wie het fruit afkomstig is, kent Van Roessel, en andersom. Zo is het cirkeltje rond, laat de onderneemster weten. 'Dat is van oudsher zo gegroeid. In de streek kennen we elkaar en kunnen we op elkaar vertrouwen. Je loopt niet voor een dubbeltje naar een ander.'
De partners denken met elkaar mee over mogelijkheden, prijzen en afzetkanalen. Met de toetjes onderscheidt Van Roessel zich van andere producenten, net als Beekmans met zijn eierproducten. Beide ondernemers dragen het concept van De Laarhoeve een warm hart toe. Ze zijn ervan overtuigd dat het verhaal erachter bijdraagt aan de beleving van hun opgewaardeerde producten.

Bron: ZLTO
Publicatiedatum: