Opening Rechtstreex in Den Haag

Rechtstreex vierde maandag de officiële opening van de uitbreiding van het korte keten initiatief in regio Haaglanden. Wethouder Liesbeth van Tongeren opende het nieuwe verzamelpunt, het logistieke hart van het voedselbedrijf. Dit is het tweede distributiecentrum van het voedselbedrijf. De eerste locatie bevindt zich in Rotterdam.

Voor initiatiefnemer Maarten Bouten, zelf ook woonachtig in Den Haag, is dit een logische stap: ‘Sinds 2019 hebben we in regio Haaglanden al bijna twintig afhaalpunten geopend en de thuisbezorgservice opgestart. Ook openen we hier eind september de eerste Rechtstreex-winkel in de Weimarstraat. Dat is weer een nieuwe vorm waarmee we eten uit de regio toegankelijk kunnen maken. We zijn heel blij dat deze plek op ons pad is gekomen en dat we met pandeigenaren Local en Amvest deze stap kunnen maken.’ Dit distributiecentrum gaat niet alleen Den Haag bedienen, maar ook andere plaatsen in de buurt zoals Wassenaar, Leiden, Zoetermeer, het Westland en Nootdorp.

Gezond lichaam, gezonde aarde
Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie sprak de genodigden toe. ‘Hier word ik blij en gelukkig van. Eten staat aan de basis van mensen. Het is verbonden met je fysieke welzijn, maar ook met de gemeenschap en de gezondheid van de aarde. [...] Ik hoop dat uiteindelijk heel Den Haag toegang heeft tot lekker, lokaal en gezond voedsel. Dit is iets om uitbundig te vieren en ik wil jullie enorm feliciteren.’ Met een druk op de knop opende ze het rolluik, waarna de aanwezigen gezamenlijk proostten.

Betrokken community
In april lanceerde Rechtstreex een crowdfunding om deze stap te realiseren. Binnen een halve dag was het maximale doelbedrag van 100.000 euro bereikt. Daarmee werd het nieuwe verzamelpunt in de Binckhorst ingericht. Dit is het logistieke hart van de werkzaamheden. Hier verdelen ze onder meer alle producten over de afhaalpunten en ontvangen ze klanten die hun boodschappen afhalen.

Lokaal assortiment
Meer dan 100 boeren en makers hebben zich aangesloten bij Rechtstreex om samen inwoners uit regio Haaglanden te voorzien van verse, lokale producten, waaronder: Roast Factory, Haagse Zwam, Lekker Brood en Bakker Klink, Vigna, De Groentenhof, Plukkerij Framblij, Stolweitjes, De Olmenhorst, kaasboerderij Captein en brouwerijen Kompaan, Eiber en De Prael. Een lokale keten betekent ook korte lijnen. Bouten: ‘Het is belangrijk dat we begrijpen hoe ons eten gemaakt wordt zodat we met elkaar het gesprek kunnen aangaan over verduurzaming. Transparantie is een essentieel onderdeel van de voedselketen van Rechtstreex. En dat levert per ongeluk veel verrassende producten op waarvan je nog niet wist dat ze in de regio geproduceerd werden.‘

Binckhorst als thuis
Het verzamelpunt is gevestigd op Maanweg 58C, een pand van Local en Amvest. Deze partijen hebben de handen ineen geslagen om de Binckhorst te ontwikkelen tot zeer aantrekkelijk woon- werkgebied en zagen daarin een rol voor Rechtstreex. Phlip Boswinkel van Local: ‘Wonen en werken gaan hand in hand in de veranderende Binckhorst. Het nieuwe distributiecentrum van Rechtstreex is daar een sterk voorbeeld van: duurzaam en lokaal eten is belangrijk voor een bruisende stad. Als eigenaar van het pand zijn wij trots dat het gelukt is om Rechtstreex en BinkBikes hier te laten landen.’

Rechtstreex bouwt samen met een netwerk van klanten en leveranciers een lokale, korte voedselketen. Een eerlijke prijs voor jou en de boer, geen voedselverspilling en geen onnodige tussenschakels, dat vinden ze belangrijk. In de praktijk betekent dat toegang tot vers en gezond voedsel dat met aandacht is geproduceerd door boeren en makers binnen 50 km van het verzamelpunt in de Binckhorst. Meer informatie vind je op rechtstreex.nl.

Voor meer informatie:
Esther
Rechtstreex
+31 (0)6 16 06 63 15
esther@rechtstreex.nl
www.rechtstreex.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.