Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De 'gouden staat' blijft 's werelds grootste producent

Californische pruimenoogst 2016 kleinste ooit

Augustus is de oogstmaand voor Californische pruimen. "De neerslag en wind in maart verstoorden de bestuiving en beïnvloedden daarmee de ontwikkeling van jong fruit in de boomgaarden", vertelt Donn Zea van de Californische vereniging voor gedroogde pruimen. In het zuiden, waaronder in de provincies Fresno, Madera en Tulare, hadden telers een betere opbrengst dan verwacht, maar geraamd wordt dat de productie is afgenomen met 58% ten opzichte van vorig jaar. Volgens de USDA zou dit de kleinste oogst zijn sinds de start van de officiële ramingen in 1920.



Sector vertrouwt op export

De pruimenproductie is geconcentreerd in het Californische Sacramento en in de valleien van San Joaquin. Samen cultiveren deze gebieden 45.000 acre en produceren ze 99 procent van het Amerikaanse aanbod en 40 procent van de wereldvoorraad. Vanwege de aanzienlijke positie van Californië in de wereldwijde pruimenproductie is de export een belangrijk onderdeel van het totaal. Buiten de Verenigde Staten zijn de belangrijkste markten voor Californische pruimen Japan, de Europese Unie, Canada, China, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië. "De exportmarkten zijn de voorlopers in het ontwikkelen van specialiteitsproducten waarin pruimen gebruikt worden, zoals bakkerijproducten, yoghurt, suikergoed en productcombinaties als pizza met pruimen", aldus Zea.

Niet alleen als tussendoortje

De Californische pruimensector investeert veel in productontwikkeling en in het informeren van de consument. "Tegenwoordig zijn pruimen niet alleen meer om te snacken", aldus Zea. "Retailers, fabrikanten en chefkoks gebruiken van Californische pruimen afgeleide producten in hun recepten – gesneden, gepureerd en zelfs gepoederd. Pruimproducten kunnen worden gebruikt om de smaak en textuur van producten te verbeteren, variërend van cake en brood tot vleesgerechten. Onderzoek naar voedingswaarden toont aan dat de consumptie van pruimen zowel de bottengesteldheid bevordert als zorgt voor een gezonde spijsvertering. Dat wakkert meer enthousiasme in de sector aan."



Over de Raad
De Californische Raad voor Gedroogde Pruimen is een instrument van het ministerie van Voeding en Landbouw en het vertegenwoordigt alle pruimentelers en -verpakkers in Californië. Haar missie is telers en verwerkers te verenigen in het ondersteunen van de levensvatbaarheid van de Californische pruimensector. De Raad bevordert de handel en consumptie van pruimen via onderzoek, marketing en promotie.

Voor meer informatie:
Debbie Mitchell, directeur Wereldwijde Communicatie & Marketing
Californische Raad voor Gedroogde Pruimen
Tel: 916-565-6232
Publicatiedatum: