Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Europa wordt als avocado-afzetmarkt meer en meer inferieur"

Waar ligt het prijsplafond voor avocado's?

Tholen - De avocadoprijzen zijn de laatste weken gedaald. De volumes uit Peru zijn drastisch aan het verminderen. "De zomermaanden zijn sowieso rustiger in verkoop, maar ik verwacht dat eind augustus en de hele maand september volumegewijs best uitdagend kunnen worden. Het gat dichtfietsen tussen twee origines vraagt altijd wel wat creativiteit", vertelt Evy Van Gastel van Special Fruit.

Zij is momenteel op bezoek bij verschillende avocadotelers in Peru en vertelt over het avocadoseizoen. "Het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen loopt ten einde en Peru zit momenteel over de helft. De oogst uit Chili wordt eind september verwacht in Europa. Naast deze drie origines lopen er nu nog andere seizoenen waaronder Spanje, Israël, Marokko, Kenia, Colombia en Mexico. In Zuid-Afrika waren er dit jaar zware tekorten, tot 40% minder volume. Het land had te kampen met extreme droogte en door de hagelbui begin februari in de regio Tzaneen, waardoor het fruit letterlijk van de bomen werd geslagen. Door El Nino heeft Peru dit seizoen ook een kleinere oogst dan verwacht. "Er wordt per boom minder geoogst en de maten zijn kleiner."


Evy in Peru.

Invloed El Nino - negatief in Peru, positief in Chili

Ze vervolgt: "Het weerfenomeen heeft voor hogere temperaturen gezorgd tijdens de flowering waardoor de bomen meer stress hebben moeten ondergaan in Peru. Dit had als gevolg dat het fruit minder goed ontwikkelde. Door het lage drogestofgehalte in het fruit was er een ongelijke rijping achteraf in de rijpcellen." El Nino heeft niet overal een slechte invloed op de productie. "Chili had vorig jaar een goed seizoen en ook dit keer verwachten ze een positieve weerslag van El Nino. De eerste metingen van drogestofgehaltes in Chili gaven vorige week reeds 18% weer, ze zijn dus momenteel op schema. De eerste verschepingen staan gepland, ten vroegste half augustus."

Avocadoprijs stabieler dan mango
De prijs blijft moeilijk te voorspellen. "De laatste weken was er een prijsdaling, met name voor de maten 22-24 en de baby-Hass. Zuid-Afrika had dit jaar door de droogte meer kleinere maten en deze volumes overlapten met Peru. Dit had een prijsdaling als gevolg." Vorig najaar waren de avocadoprijzen vrij stabiel. "Er zijn wel veranderingen, maar de avocado is in prijs een pak stabieler in vergelijking met bijvoorbeeld de mango. Dit jaar waren er in januari en april echter pieken vanwege de volumetekorten."



Meer naar Azië?

Naast Europa worden avocado's van overzee ook verzonden naar andere afzetmarkten, zijn die aantrekkelijker in prijs? Evy: "Het was opmerkelijk dit seizoen dat meer Peruaanse leveranciers containers naar Azië wilden sturen. Wij merkten dit ook bij het zetten van de prijscondities: er werden hogere prijsgaranties van ons gevraagd. Het volume dat tot nu toe daadwerkelijk naar Azië is verstuurd is beduidend minder dan ze hadden voorzien. Het protocol van Senasa is zodanig streng dat er meer containers worden afgekeurd dan verstuurd." Ze geeft aan dat Azië ook aan cherry-picking doet. "Maar 22 en 24 zijn hun belangrijkste maten. Dat is ook niet altijd interessant voor de leveranciers. Toch zijn de opbrengsten in die Aziatische landen wel hoger dan die van Europa. Buiten Japan, waar ze RTE ondertussen wel kennen, wordt de avocado in de meeste plaatsten in Azië momenteel hard en groen gegeten. Er ligt dus nog een grote markt open om het gerijpte product te introduceren. Maar dat Europa als avocado-afzetmarkt meer en meer inferieur zal worden in de toekomst, is een feit."

Toename consumptie

De consumptie van avocado's blijft toenemen. "Ondanks dat er wereldwijd in snel tempo hectares worden aangeplant, kan de productie de vraag niet aan. Er worden steeds meer markten opengesteld voor import en export. Recentelijk nog hebben alle Mexicaanse staten ook toegang gekregen tot de VS en Azië. Op prijsgebied zijn er het laatste jaar ook records neergezet. Soms vragen we onszelf af waar het plafond ligt; Vanaf welk prijsniveau is de consument niet meer bereid het product te kopen? Het zal alleszins de komende jaren een heel boeiende en dynamische markt zijn."

Special Fruit - flinke groei in Hass

De avocadovolumes bij Special Fruit groeien jaarlijks met 20 tot 25%. "We spreken dan met name over Hass-avocado's, Special Fruit doet maar in beperkte mate Greenskin. 90% van de producten die we afleveren zijn RTE, dus dat is een enorme groeimarkt", besluit Evy.

Voor meer informatie:
Special Fruit
Evy Van Gastel
Adres: Europastraat 36
2321 Meer, België
Telefoon: +32 3 315 07 73
www.specialfruit.com