Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elrita Venter - Franschhoek Marketing

Zuid Afrika: Hitte een probleem voor granaatappelseizoen

Fruit-exporteur Franschhoek Marketing heeft momenteel rond 1000 hectare aan granaatappelteelt in Zuid-Afrika. Het meeste hiervan betreft de Wonderful-variëteit met ongeveer 60% aan totale aanplanting. Het bedrijf heeft ook de vroege variëteiten Herskovits en Acco die goed zijn voor 34% van de totale aanplanting. De meeste plantages bevinden zich in de Westkaap, dat een typisch mediterraan klimaat heeft. Het bedrijf vermarkt het fruit onder het Freshness First-merk.



"Het seizoen zal naar verwachting beginnen met het oogsten van de eerste vroege variëteiten in medio februari, week 7 of 8," zegt Elrita Venter van Franschhoek Marketing.

"We hebben tot nu toe een abnormaal seizoen ervaren in de zin dat we vanaf de lente hoge temperaturen hadden in de Westkaap. Ook nu ervaren we een bijzonder droog seizoen. Hoge temperaturen tijdens de bloei hebben zelfs zonnebrand op de bloemen veroorzaakt in sommige teeltgebieden, wat leidde tot misvormd fruit. De constant hoge temperaturen van vroeg af aan in het seizoen zouden een conditionerend effect kunnen hebben op sommige aantallen van het fruit, die tegen de extreme effecten van zonnebrand een lichte tolerantie hebben ontwikkeld. Maar deze observatie moet nog wetenschappelijk bevestigd worden," legt Venter uit.

Acco and Herskovits zijn typisch beter bestand tegen zonnebrand, terwijl de Wonderful-variëteit met zijn lichtere kleur er wat meer vatbaar voor is.


 
"We verwachten ook dat, als het warme weer aanhoudt, we misschien problemen ervaren met de kleurontwikkeling van de Wonderful-variëteit. Lagere temperaturen naar de oogst toe zijn een belangrijke factor voor de kleurontwikkeling in granaatappelen. Omdat de Wonderful-variëteit iets later geoogst wordt, zullen we moeten wachten met de oogst om de volledige impact te kunnen zien."

Franschhoek Marketing exporteert fruit over de hele wereld. De granaatappelen gaan voornamelijk naar Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten. De focus van het bedrijf ligt op de export van verse granaatappelen met een significant volume dat bestemd is voor de verwerkingsmarkt in Europa.

Voor meer informatie:

Elrita Venter
Franschhoek Marketing
Tel: +27 21 876 3140/1/2
Email: elrita@freshnessfirst.co.za
www.freshnessfirst.co.za

Publicatiedatum: