Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Snijder - Afrupro

Zuid-Afrikaanse lycheesector werkt aan toegang China en VS

"In week 4 eindigde het seizoen met de zending van onze laatste containers, maar er is nog steeds een beetje over voor luchtvracht voor het Chinese Nieuwjaar", vertelt Bram Snijder, productiemanager van het Zuid-Afrikaanse exportbedrijf Afrupro. De eerste lychees van het seizoen werden in week 49 via luchtvracht naar Europa verzonden.

"De hitte heeft de oogst tot op zekere hoogte beïnvloed en de producenten hebben hierdoor ongeveer 15% van hun oogst verloren. Het fruit rijpte dit jaar ook veel sneller dan voorgaande jaren. We hadden de laatste tien dagen zeer weinig regen, maar zouden een paar goede regenbuien van harte verwelkomen. De bomen zouden kunnen herstellen en zich kunnen voorbereiden voor de oogst van volgend jaar."

De hitte beïnvloedde ook een nieuw ras uit het Tzaneen, de Wai Chee, waarvan Afrupro hoopte dit seizoen commerciële volumes beschikbaar te hebben. "Helaas namen de volumes wegens de hitte tijdens de bloei en fruitzetting niet echt toe ten opzichte van vorig jaar en werd de omvang ook negatief beïnvloed door de hitte", vertelde Snijder.

Ondanks de hitte registreerde Afrupro dit seizoen een recordoogst en de Zuid-Afrikaanse oogst groeide in het algemeen met ongeveer 15-25%.



De grootste markt van het bedrijf is nog steeds Europa, maar Afrupro begon dit jaar aan een opmars in het Midden-Oosten. "We hopen ook dat we volgend jaar naar de Verenigde Staten kunnen exporteren, wat de druk op Europa zou verlichten tijdens het belangrijkste seizoen van Malagasy." Afrupro werkt ook aan alternatieve manieren van het verpakken van lychees om het zwavelproces te voorkomen. "We hopen dat de markt de komende jaren positief zal reageren op deze innovaties."



Snijder legt uit dat de markt traag veranderde en dat de sector hard werkt aan het verkrijgen van toegang tot China en het ontwikkelen van relaties in de Verenigde Staten, zodat er volgend jaar grotere volumes kunnen worden verscheept.

Voor meer informatie:
Bram Snijder
Afrupro
Tel: +27 15 307 7096
E-mail: bram@afrupro.co.za
www.afrupro.co.za
Publicatiedatum: