De Lime Caviar Company levert fingerlimes aan vijfsterrenrestaurants, verspreid over heel Australië en exporteert ook naar Europa en andere delen van Oceanië.
"We exporteren veel naar Nederland en dit jaar verzenden we ook wat naar het Verenigd Koninkrijk en Italië," zegt Ian. "We verkopen ook diepvries fingerlimes aan Nieuw-Zeeland, Japan en de VS."
De Lime Caviar Company verwacht 10 ton te oogsten in dit seizoen, waarbij Ian raamt dat Australische telers een opbrengst van 30 tot 40 ton bereiken in 2015.
Fingerlimes zijn afkomstig van een regenwoudgebied van een klein deel van het noordelijke New South Wales en het zuidelijke Queensland. Er zijn naar schatting meer dan 80 variëteiten in het wild. Ian zegt dat Australische telers zich focussen op ongeveer 25 variëteiten voor commerciële oogst, waarbij elke teler de variëteit een naam geeft zoals hij hem aantreft.
"De sector experimenteert nog, omdat er zoveel verschillende types fingerlimes zijn. Je kunt een soort een aantal jaren telen en dan erachter komen dat hij niet zo goed is als een andere," zegt hij.
"We concentreren ons op twee variëteiten: de Emerald, die een donkergroene huid heeft en groengele parels en Byron Sunrise, die roodachtige parels heeft. Chefkoks houden van de contrasterende kleuren en beide variëteiten hebben een geweldige smaak."
"Ik hou van ze als ze gemixt zijn met ijs en ook gemixt in yoghurt zijn ze geweldig," zegt hij. "De laatste toepassing waar ze voor worden gebruikt is bij het maken van wodka en gin. Er zijn bedrijven in de VS en Nieuw-Zeeland, die dat nu doen. In Australië is er nu een fingerlime bier en een bedrijf in Bathurst te New South Wales maakt fingerlime wodka."
Het fingerlimes seizoen duurt normaal drie maanden van maart tot mei, maar dit kan variëren afhankelijk van hoogte en klimaat.
Voor meer informatie:
Ian Douglas
The Lime Caviar Company
Tel: +61 7 5544 1232 or +61 417373073
Email: [email protected]