Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: vraag naar Finger limes booming

Telers van Australische fingerlimes zien een toename in vraag, nu meer mensen op de hoogte raken van deze regenwoudvrucht. De in Queensland gevestigde teler Ian Douglas van The Lime Caviar Company zegt dat zowel de binnenlandse als de internationale markten sterk zijn met top chefkoks en hippe alcoholbedrijven als grootste afnemers voor telers.

"Toen we ongeveer acht jaar geleden begonnen, waren fingerlimes niet meer dan een obscuur bushtucker-ding," zegt Ian. "Maar de kennis ervan neemt steeds meer toe en nu zijn ze populair bij veel topchefs."



De Lime Caviar Company levert fingerlimes aan vijfsterrenrestaurants, verspreid over heel Australië en exporteert ook naar Europa en andere delen van Oceanië. 

"We exporteren veel naar Nederland en dit jaar verzenden we ook wat naar het Verenigd Koninkrijk en Italië," zegt Ian. "We verkopen ook diepvries fingerlimes aan Nieuw-Zeeland, Japan en de VS."

De Lime Caviar Company verwacht 10 ton te oogsten in dit seizoen, waarbij Ian raamt dat Australische telers een opbrengst van 30 tot 40 ton bereiken in 2015.

Fingerlimes zijn afkomstig van een regenwoudgebied van een klein deel van het noordelijke New South Wales en het zuidelijke Queensland. Er zijn naar schatting meer dan 80 variëteiten in het wild. Ian zegt dat Australische telers zich focussen op ongeveer 25 variëteiten voor commerciële oogst, waarbij elke teler de variëteit een naam geeft zoals hij hem aantreft.

"De sector experimenteert nog, omdat er zoveel verschillende types fingerlimes zijn. Je kunt een soort een aantal jaren telen en dan erachter komen dat hij niet zo goed is als een andere," zegt hij.

"We concentreren ons op twee variëteiten: de Emerald, die een donkergroene huid heeft en groengele parels en Byron Sunrise, die roodachtige parels heeft. Chefkoks houden van de contrasterende kleuren en beide variëteiten hebben een geweldige smaak."

Ian Douglas zegt dat toprestaurants fingerlimes gebruiken bij zeegerechten, in salades en in carpaccio alsook in een groeiend aantal avontuurlijke desserts.

"Ik hou van ze als ze gemixt zijn met ijs en ook gemixt in yoghurt zijn ze geweldig," zegt hij. "De laatste toepassing waar ze voor worden gebruikt is bij het maken van wodka en gin. Er zijn bedrijven in de VS en Nieuw-Zeeland, die dat nu doen. In Australië is er nu een fingerlime bier en een bedrijf in Bathurst te New South Wales maakt fingerlime wodka."

Het fingerlimes seizoen duurt normaal drie maanden van maart tot mei, maar dit kan variëren afhankelijk van hoogte en klimaat.

"Ons seizoen is waarschijnlijk langer dan de meesten, omdat we op een hoogte van ongeveer 600 meter boven zeespiegel zitten," zegt Ian. Het duurt van kerst tot juni, maar voor de meeste anderen is het ongeveer drie maanden bij het begin van het jaar."

De meerderheid aan fingerlimes telers bevinden zich momenteel in Australië en exporteren wereldwijd, waarbij ze het fruit invriezen voor landen die een strikt quarantainebeleid voeren tegen de Australische fruitvlieg, zoals de VS. Ian Douglas zegt dat meer bomen geplant worden in Australië en verwacht dat de sector significant toe zal nemen in de komende 5 tot 10 jaar voor zowel binnenlandse als internationale markten.

Voor meer informatie:
Ian Douglas
The Lime Caviar Company
Tel: +61 7 5544 1232 or +61 417373073
Email: [email protected]

Publicatiedatum: