Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Steeds meer vraag naar vijgen

Het Italiaanse vijgenseizoen zit erop. "Vorige week ontvingen we de laatste ladingen uit Sicilië," vertelt een groothandelaar uit Bologna.
De oogst van het typisch Zuid-Italiaanse vrucht, die wordt gezien als nicheproduct maar steeds meer bekendheid en populariteit verkrijgt onder de consument, loopt van augustus tot eind november/begin december. 

"De volumes bij ons in de groothandel waren iets groter dan vorig jaar. Ook de vraag was sterk. Al met al is het een goed seizoen, op de kwaliteitsproblemen in september na."

Bulkprijzen op de groothandel liggen rond de €1,20 per kilo. Voor een doos met 16 vruchten betaalt men €1,60-1,70. Grotere vruchten zijn populairder en worden daarom verkocht voor €2 per kilo in dozen met 14 stuks en €2,70 in dozen met 12 stuks.


Groothandel van Bologna

"Het seizoen was dit jaar iets eerder ten einde dan normaal," zegt een teler uit San Cono. "De markt lijkt de laatste jaren te groeien, zowel aan de vraag- als aanbodzijde. Het product wordt steeds beter."

"De volumes waren iets lager dan de afgelopen jaren. Er was geen overlap in productie of voorraad. Het seizoen is sterk afhankelijk van de rijping van de vruchten. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de temperatuur, die dit jaar lang constant was."

De enige tegenvaller dit seizoen waren de producentenprijzen, "die 0,20 tot €0,30 lager lagen dan in 2014." Slecht nieuws als je bedenkt dat "er veel kosten gemoeid zij met de oogst en verpakking van vijgen en slechts 20% van de vruchten van groot formaat zijn."

Publicatiedatum: