30% meer Spaanse kiwi's verwacht

Spaans kiwiseizoen start in lege markt

Het Hayward-kiwiseizoen is deze week gestart voor Kiwi Atlántico, de grootste producent en marketeer van Spanje. Volgens manager José Carlos Vila zal er dit jaar een groter volume zijn met fruit van betere kwaliteit en kleinere kalibers.

"De vroege prognoses wezen op een productiestijging van 20%, maar we kunnen nu spreken van 25 tot 30% meer volume dan in het voorgaande jaar, gezien de toename van de aanplant in Galicië, Asturias, Baskenland en Navarra, als ook in Portugal. We zijn herstellende na de jaarlijkse grote verliezen aan areaal als gevolg van de PSA, nu drie jaar geleden. Zelfs nieuwe plantages moesten toen worden gerooid. Onze productie bedraagt momenteel ​​ongeveer 10.000 ton," aldus Vila.

De kloof op het zuidelijk halfrond bevordert de start
"Het einde van het seizoen op het zuidelijk halfrond liet een gat in de markt achter en dwong ons om de start van ons seizoen een beetje vooruit te plaatsen, omdat de goederen uit Italië en Griekenland, drie weken geleden, de kwaliteitsnormen niet bereikten. De markt is zeer positief, maar we zullen moeten afwachten en zien wat de feedback van klanten is. Doordat we eerder begonnen zijn, is het fruit niet in optimale conditie. Over tien tot vijftien dagen zal de kiwi zachter zijn en de consumptie toenemen," zo stelt Vila. Hij vervolgt: "Dit jaar zijn alle voorwaarden voor een goed seizoen aanwezig, zowel in volume en kwaliteit. De kiwi's hebben meer droge stof, meer stevigheid en een betere smaak.

Lage beschikbaarheid van grote maten
Terwijl in eerdere seizoenen de geoogste kalibers groter waren dan gebruikelijk en de productie kleiner, zullen grote kalibers dit jaar zeldzaam zijn. "In het begin van juni was er een sterke wind die het verlies van vele bloemknoppen veroorzaakte en met meer fruit uit minder knoppen krijg je kleinere maten. Daarom zullen we een veel lagere hoeveelheid aan volumes van 18, 20 en 23 hebben ten opzichte van de afgelopen twee seizoenen, net als in de rest van Europa. De markt voor grote kalibers zal moeilijk zijn, de prijzen zullen stijgen, terwijl de mediumkalibers op hetzelfde niveau als vorig jaar blijven en die van de kleine zullen veranderen," aldus de manager.

Iberische kiwi's zijn ongeëvenaard in Spanje
Spanje is de belangrijkste markt voor Kiwi Atlántico met de hoogste consumptie per hoofd van de bevolking in Europa. Volgens Vila zijn Spaanse en Portugese kiwi's nog steeds populairder dan hun Italiaanse en Griekse concurrenten."Enerzijds is het voordeel de nabijheid en anderzijds de kwaliteit. De kiwi's worden in het noorden geproduceerd, waar een lage aanwezigheid van andere fruitgewassen is en geen ongedierte en dus geen gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is. Dit resulteert in een bijna biologische teelt. Bovendien bevatten de bodems in Noord-Spanje minder kalksteen en meer zure pH. Dit geldt ook voor het water. De columella (het centrale witte deel van de kiwi) is hierdoor zachter en aangenamer om te eten. Een andere factor, die speelt in ons voordeel, is de lage kans op vorst in de herfst, zodat we de kiwi na de rijping kunnen oogsten. In Italië en Griekenland oogsten ze vanwege de vorst eerder."

Na twee jaar hervat Kiwi Atlántico de export
Gezien het volumeverlies van de afgelopen drie jaar liet Kiwi Atlántico de export links liggen om zich meer te richten op de binnenlandse markt. "Dit jaar zullen we weer naar Centraal-Europese landen exporteren, maar ook naar verre bestemmingen zoals Colombia, Panama en Canada. We zullen de middelgrote en kleine formaten exporteren."

Uruguayaanse teeltbedrijven
Kiwi Atlántico heeft via partners ook in Uruguay een aantal teeltbedrijven: de productie is voornamelijk bestemd voor de lokale markt en wordt ook geëxporteerd naar Argentinië en Brazilië. Vila: "We wilden in eerste instantie de kiwi's exporteren naar de Spaanse markt, maar gezien de groei van de consumptie in deze landen, zijn we hier gebleven, ook vanwege de prijzen en de nabijheid. We verwachten een productiegroei in Uruguay. Momenteel hebben we slechts 35 hectare aan areaal."

Meer informatie:
José Carlos Vila
Kiwi Atlantico, S.A.
T: +34 986715286
M: +34 616 944 607
comunicacion@kiwiatlantico.com
www.kiwiatlantico.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.