Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Focus met gele appelrassen op biologische markt"

Strategie Franse boomkwekerij Escande: internationale partners

Momenteel test de Franse boomkwekerij Escande een appelras dat twee weken voor de Gala rijpt en resistent is tegen schurft. Eigenaar Benoit Escande noemt het een zoete, stevige en knapperige appel met een vergelijkbaar uiterlijk als de Gala. Enige nadeel is dat deze zomerappel slechts drie maanden kan worden opgeslagen.


Benoit Escande

Deze appel was één van de vele rassen, die het bedrijf toonde op de recente Macfrut. Een ander ras was de King Roat, een glanzende Red Delicious, die vooral wordt verscheept naar Oost-Europa en de Arabische markt. Voor de gele rassen focust Escande zich vooral op de biologische markt, omdat er in de conventionele markt met variëteiten als Golden Delicous geen ruimte is.



Een ander interessant item van Escane is de Pixie, een zusje van de Crimson Crisp, die twee weken eerder rijpt, meer aroma heeft en minder gevoelig is voor de Rosy-appelluis. Verder heeft de kwekerij een roodvlezige appel ontwikkeld in samenwerking met Kiku. Deze wordt onder het label Red Moon Surprise op de markt gezet. "Momenteel is er grote belangstelling vanuit de verwerkende sector. De eerste acht commerciële hectares worden deze winter aangeplant."

Een ander ras dat volgens Benoit veel groeipotentie heeft is de FujiYama, een vroege Fuji met een goede balans tussen zuurgraad en suiker. Wel heeft de appel weersomstandigheden nodig om op kleur te komen, zoals in het noorden of bergachtige gebieden.



Bij de zoektocht naar nieuwe appelrassen zijn voor Escande vijf punten van belang, namelijk de productiviteit, lage productiekosten, resistentie tegen ziekten en de houdbaarheid en het gemak om de appels te verwerken in de pakstations. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de appel goed moet proeven. De tevredenheid van de consument, daar doe je het voor!"

Het bekendste clubras uit de Escande-stal is de Juliet, die alleen biologisch wordt geteeld en ook nog eens alleen in Frankrijk. De Juliet wordt onder meer naar verre bestemmingen als Singapore, Maleisië, Taiwan, China, het Midden-Oosten, Brazilië en Canada geëxporteerd. "Onze strategie is om samen te werken met goede internationale partners. In Frankrijk zeggen we: één goede speler kan een doelpunt maken, maar een goed team, wint de wedstrijd!"

Voor meer informatie:
Pépinières Escande
"Millet"
47 500 SAINT VITE (France)
Tel : +33 (0)5 53 71 22 13
Fax : +33 (0)5 53 40 87 26