Het bessenseizoen is dit jaar zeer goed, vooral in het noorden en oosten van het land. Bjarni Óskarsson, een teler uit het noorden, verkoopt blauwe bessen en kraaiheibessen aan winkels en bedrijven door het hele land. "De bessen worden ook verwerkt, bijvoorbeeld tot jam. Het bedrijf Emmessís maakt ijs van onze bessen en Vífilfell brouwt er bier van."
Ook de IJslandse groenten worden geoogst en de eerste ladingen hebben de winkels bereikt. "Rond deze tijd van het jaar kun je allerlei soorten verse IJslandse groenten kopen. Augustus is de grote oogstmaand. De nieuwe wortelen komen binnen en de aardappeloogst bereikt volgende week zijn piekmoment," aldus Gunnlaugur Karlsson, voorzitter van de Gardeners' Sales Organization.
Er zijn volgens hem een aantal modetrends zichtbaar in de groenteverkoop, boerenkool is bijvoorbeeld erg populair. Telers door het hele land experimenteren met nieuwe gewassen. "De knolraap is een leuke groente die we sinds twee of drie telen. De Italiaanse zoete peper is ook een van de nieuwe producten, langwerpig en smaakvol. Daarnaast hebben we ons assortiment aan potkruiden verbreed."
De IJslandse consumptie van groenten is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, maar is niet voldoende. "We hebben tweemaal zoveel groenteconsumptie nodig om aan de voedingswaardenormen te voldoen. Dit is een groot probleem. Maar het wordt beter en hopelijk zitten we binnen tien jaar op de juiste hoeveelheid."