Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase wetenschappers ontwikkelen pitloze mango’s

Eerst kwamen er pitloze druiven. Nu hebben Indiase wetenschappers ontdekt wat de ultieme delicatesse kan zijn: een pitloze mango met een fijne textuur en sappig met een rijke, zoete en onderscheidende smaak wanneer deze rijp is. "We hebben een pitloze mangovariëteit ontwikkeld van hybriden van de mangorassen Ratna en Alphonso," vertelt V.B. Patel, voorzitter van de tuinbouwafdeling van de Bihar Landbouw Universiteit (BAU) in Sabour in het district Bhagalpur, aan IANS.

Onderzoeken met het nieuwe ras, genaamd Sindhu, zijn in volle gang op verschillende locaties in het land, maar het resultaat van dat op BAU suggereert dat dit ras geschikt zou kunnen zijn voor zowel geïntegreerde tuinbouw als de volkstuintjes. "We zijn blij en enthousiast en ook zelfverzekerd en hoopvol om de verscheidenheid van de pitloze mango te verbeteren," zei Patel. Hij zei dat een gemiddelde vrucht 200 gram weegt en de pulp, die geelachtig van kleur is, minder vezels heeft dan andere mangovariëteiten.

Hij zei dat de onderzoeken van het Sindhu ras, oorspronkelijk ontwikkeld in het regionale vruchten onderzoeksstation van de Konkan Krishi Vidyapeeth bij Dapoli in de Maharashtra Konkan regio, dit jaar goede vruchtlichamen hebben op een drie jaar oude plant. Het groeit meestal in trossen en de vrucht rijpt in het midden van de maand juli.

BAU vice-kanselier M.L. Choudhary zei dat de universiteit, op experimentele basis, heeft besloten om planten van dit ras na te maken en deze beschikbaar te stellen voor Bihar mangotelers tijdens het volgende seizoen. "De pitloze variëteit heeft ook goede exportmogelijkheden. De universiteit wil in 2015 kwaliteitsplanten aanbieden aan mangotelers om de exportmarkt te benutten," voegde hij eraan toe. Patel zei dat hun proef met succes heeft aangetoond dat pitloze mango's kunnen worden geteeld in de lokale toestand.

Volgens de National Horticulture Mission (NHM), neemt Bihar de derde plaats in bij de mangoteelt en beslaat ongeveer 50 procent - iets meer dan 38.000 hectare - van het totale fruitgebied in de staat. De opbrengst in het gebied was vorig jaar 1,5 miljoen ton. Malda, Mallika, Jardaloo, Gulabkhas, Bumbai, Daseri en Chausa zijn belangrijke mango variëteiten die geteeld worden in de staat.

Bron: indiatoday.intoday.in

 

Publicatiedatum: