Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Zwarte bessenprijzen dalen tot onder productiekosten

De prijzen voor zwarte bessen zijn opnieuw gedaald en liggen nu onder de productiekosten. Telers en verwerkers zijn het oneens over de oorzaak van de prijsdaling. Verwerkers zeggen dat de oogst te groot was, terwijl telers beweren dat verwerkers te veel winst maken. Beide partijen hebben zich tot de minister van Landbouw, Marek Sawicki, gewend, die op zijn beurt te rade ging bij de Office of Competition and Consumer Protection (OCCP). 

Er is al een aantal weken bekend dat de oogst vanwege vorst 20-40% lager zal uitvallen. Vorig jaar vertegenwoordigden Poolse zwarte bessen 50% van de totale 200.000 ton die in de EU geoogst werd. Dit jaar bieden verwerkers volgens telersvereniging KSPCP een prijs van 0,60 tot 0,70 Zloty (€0,14-0,17) per kilo, terwijl dit vorig jaar nog 1,50 Zloty (€0,36) was en de kosten voor het telen van een kilo boven de 2,50 Zloty (€0,60) liggen. Het Institute of Agricultural and Food Economics zegt dat de productiekosten rond de 2 Zloty per kilo kunnen liggen, met opbrengsten tot 7 ton.

KSPCP klaagt dat Duitsland bijna 2,5 keer zoveel betaalt voor de zwarte bessen en dat Poolse verwerkers proberen om over hun rug veel geld te verdienen. Marek Sawicki vroeg de OCCP de toepassing van de mededingingsbeperkende overeenkomst tussen de verwerkers, waarin staat dat er een vast inkoopprijs moet worden bepaald, te onderzoeken. 

KUPS legt uit dat de groeiende zwarte bessenproductie en het gebrek aan betrouwbare cijfers over het formaat van de kwekerijen en hun opbrengst de belangrijkste redenen zijn voor de lage prijzen. De stijging in productie staat niet in verband met een toename in vraag naar verse en verwerkte zwarte bessen.

Bron: portalspozywczy.pl
Publicatiedatum: