Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Theo Kampschoer, Kampexport:

"Franse perziken- en nectarineproducties gehalveerd in vijf jaar tijd"Tholen - Het Franse abrikozenseizoen ging dit seizoen extreem vroeg van start. "Op 5 mei zaten we al in de abrikozen", vertelt Theo Kampschoer van Kampexport. "Er is een behoorlijk grote productie dit jaar. Momenteel zitten we volop in het ras Orange Red. We zijn begonnen in het zuiden en eindigen met dit soort over twee weken in de omgeving van Lyon. Op dit moment hebben wij ook een eigen 'huissoort' (nr AB690). "Deze lijkt op een Orange Red en daarmee scoren we. Voor de deur staan de soorten Kyoto, Bergeron, Bergarouge etc.Kampexport levert de abrikozen hoofdzakelijk aan de specialisten op de groothandelsmarkten in Duitsland en België. "In Nederland eet men geen abrikozen. Daar koopt men alleen goedkoop Spaans product voor de export naar Rusland", vertelt Theo. "Ook dit jaar is de concurrentie vanuit Spanje groot, maar voor goede abrikozen is altijd nog een behoorlijke vraag. Helaas zit het weer nog wat tegen in Duitsland en is er donderdag weer een Duitse feestdag. Dat komt de afzet niet ten goede."Hageldreiging
Ook houdt de dreiging van hagel de abrikozentelers bezig. "Met name in het Rhônedal is behoorlijk veel hagel gevallen. In het zuiden heeft de hagel nog niet voor problemen gezorgd", vertelt de Nederlandse handelaar in Frankrijk. "Onze grootste leverancier teelt 80 hectare abrikozen onder hagelnetten. Dat is redelijk uniek, want de teelt onder netten is behoorlijk duur en in deze regio vooral voorbehouden aan telers van kersen en Pink Lady-appelen."Ook de aanvoer van Franse perziken en nectarines begint op gang te komen. Volgens Theo is de oogst goed, maar zijn de producties gehalveerd ten opzichte van vijf jaar geleden. "Met de officiële Europese salarissen, die hier worden gehanteerd, kan men niet op tegen de Spaanse prijzen. Er zijn best Spaanse telers die het goed doen, maar de meesten zitten toch in de goedkope massaproductie. Wij selecteren alleen het mooiste fruit met aroma."


"En de gespecialiseerde klant kan precies bestellen wat hij nodig heeft. We leveren dagelijks binnen 24 uur vers vanaf één pallet. Pallets witte en gele nectarines, witte en gele perziken, abrikozen en Cavaillon-meloenen zijn bestellingen die hier dagelijks plaatsvinden", somt Theo op. "We richten ons op het beste product en niet op het snelle 'knalwerk' en uiteindelijk zie je dat deze strategie vruchten afwerpt."Wel is de lokale markt nog erg belangrijk voor de afzet van Franse perziken en nectarines. Als de binnenlandse markt er niet zou zijn, zou het snel gebeurd zijn met de Franse teelt. De Franse koper let veel meer op smaak en kwaliteit. Dat is nou eenmaal leven als god in Frankrijk", besluit Theo.Voor meer informatie:
Theo Kampschoer
Kampexport
Tel.: +33 467 567 354
Fax +33 467 569 119
www.kampexport.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.