Retailers Britis-Columbia weigeren verkoop GMO appelen

De genetisch gemodificeerde Arctic Apple wacht een ijzig welkom van een aantal retailers in British Columbia als het ras dit jaar door Health Canada wordt goedgekeurd. De appel, die ontwikkeld werd door Okanagan Specialty Fruit uit Okanagan en niet bruin wordt, is het eerste gemodificeerde fruit dat in de provincie geteeld wordt. 

Michael Volker van de Health Action Network Society in Burnaby vindt dat het fruit verboden moet worden. "We maken ons zorgen om de volksgezondheid," zegt Volker. "Anders dan ander genetisch gemodificeerde voeding die in kleinere hoeveelheden in verwerkt voedsel terecht komt, gaat deze appel van de schappen direct je mond in."

Zo'n 20 winkels en fruitkramen zeiden maandag de Arctic Apple niet te gaan verkopen. Ook de vereniging van fruittelers stelt zich strijdig op tegen de appel, omdat ze naar eigen zeggen bezorgd is dat de genetisch gemodificeerde appel het merk van de provincie aantast. Biologische telers uit de verenigingen maken zich zorgen over mogelijke contaminatie van hun eigen producten. 

Voorzitter Fred Steele zegt dat de verenging bang is voor een terugslag in de marketing. Hij vertelt dat de appel ook ter goedkeuring is voorgedragen in de VS, waar het fruit met de nodige terughoudendheid wordt ontvangen. "De Amerikanen hopen dat de appel eerst bij ons wordt goedgekeurd. Wij hopen dat de appel eerst in de VS wordt goedgekeurd, omdat ik denk dat er vrij veel weerstand zal zijn." Eventuele actie die wordt ondernomen als de appel wordt goedgekeurd is in de handen van de leden van de vereniging. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven