Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UPDATE - Kruidenier Groep doet verzoek tot verlenen van surseance van betaling.

Kruidenier Groep doet verzoek tot verlenen van surseance van betaling. De Kruidenier Groep is recentelijk in financiƫle problemen geraakt. Als gevolg hiervan hebben de bestuurders vandaag het verzoek tot het verlenen van surseance van betaling ingediend bij de rechtbank.

De onderneming verwacht dat de rechtbank op zeer korte termijn, waarschijnlijk vandaag, een bewindvoerder zal benoemen. De Kruidenier Groep streeft ernaar om door middel van een surseance van betaling te komen tot een doorstart van de activiteiten. Met behulp van de door de rechtbank benoemde bewindvoerder zal op korte termijn deze optie van een doorstart worden beoordeeld. Een van de kernaspecten daarbij zal zijn om de leveranties aan klanten zo goed als mogelijk te waarborgen. Kruidenier zal de betrokken partijen blijven informeren over de voortgang van deze ontwikkelingen.

De Kruidenier Groep is een familieonderneming, met een historie die terug gaat tot 1928 en nu onder leiding staat van de broers P.H.J. Kruidenier en J.M.A.S. Kruidenier. Kruidenier is een full-service wegbrenggroothandel voor de Nederlandse out-of-home markt en verricht logistieke activiteiten voor de retailmarkt. Het belangrijkste marktsegment is de bedrijfscatering. Daarnaast is de onderneming actief in de sectoren van zorginstellingen, horeca en retail/leisure. De onderneming beschikt over vier distributiecentra die gezamenlijk een landelijk fijnmazig distributienetwerk vormen. Er zijn bijna 600 medewerkers bij de organisatie werkzaam.

Ter Wal
In 2012 nam Kruidenier nog de AGF-groothandel Ter Wal uit Meppel over. Naast het hoofdkantoor in Rotterdam en het genoemde bedrijf in Meppel had Kruidenier vestigingen in Amsterdam, Oosterblokker, Nijmegen en Weert. Er werkten zo'n 335 mensen bij het bedrijf.

De onderneming behaalt verreweg het grootste deel van de omzet in de cateringmarkt. Deze markt wordt al meerdere jaren geconfronteerd met zeer omvangrijke en structurele omzetdalingen. Om die reden zijn de afgelopen jaren ingrijpende besparingsmaatregelen getroffen. In 2011 is een uitgebreid herstructureringsprogramma ingezet met als kernpunten de vermindering van het aantal vestigingen, het terugdringen van de algemene holdingkosten en het afstoten van de activiteiten die niet tot de kern behoorden. Dat programma is praktisch geheel afgerond.

De Kruidenier Groep haalde in 2012 een omzet van 228 miljoen euro. Eind 2009 werd nog een omzet van 296 miljoen euro gerealiseerd. In 2012 kwam de winst uit op 1,2 miljoen. In de jaren 2011 en 2010 werd nog een verlies geleden van respectievelijk 3,2 en 2,3 miljoen euro. De cijfers over 2013 zijn nog niet bekendgemaakt, zo blijkt uit cijfers van WijNoordHolland.

De vooruitzichten in deze markt blijven echter onverminderd slecht en de marktdruk neemt verder toe. De onderneming is nu niet meer in staat om het tempo van de omzet- en margedalingen door verdere kostenbesparingsprogramma's te compenseren.

In het licht van deze marktontwikkelingen heeft de onderneming in 2013 met meerdere partijen intensieve gesprekken gevoerd om te komen tot strategische samenwerkingsverbanden. Deze gesprekken hebben echter niet geleid tot concrete resultaten.