Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse kiwihandelaren moeten fruit later afzetten

"De kiwiteelt in Italië werd in september door sommige instanties overschat, maar vanwege de plantensterfte in Piemont en de Veneto en vanwege het klimaat betreft het slechts een toename van 5% in vergelijking met een normaal jaar. In de tussentijd heeft 's wereld grootse speler de afzet van groene kiwi's met een maand verlengd en worden de prijzen hoog gehouden. En dat terwijl er in sommige gevallen sprake is van overrijp fruit", zegt een goed geïnformeerde speler uit de kiwisector.

Dan heeft Italië ook nog te maken met kiwi's afkomstig uit Griekenland. "Sinds vorig jaar is Italië de eerste importeur van Griekse kiwi's, maar dat is een contradictio in terminis. We zijn dan wel eerste importeurs maar we hebben hun kiwi's niet nodig. De oogst in Griekenland is in volle gang, er is veel volume en dit wordt zowel in Europa als in Azië en Amerika op de markt gebracht", zegt de speler.

Mede door de hoge herfsttemperaturen in oktober en november was de vraag naar kiwi's niet zo hoog, maar dit zou in de komende 15 dagen moeten toenemen. De expert voorspelt dat de maanden januari en februari moeilijk zullen worden omdat er dan veel spelers op de markt zijn die hun verliezen van de herfst willen goed maken in de hoop de druk van de Griekse kiwi's te kunnen vermijden.

"Mijns inziens moeten de grote Italiaanse spelers meer gaan kijken naar de latere afzetperiode van maart tot juni. Dit kan omdat de kwaliteit van de Italiaanse kiwi's en conserveringstechnologieën aanzienlijk hoger is dan die van het buitenland, inclusief de parameters van droge stof en brix. De klanten weten dit en de supermarkten ook, maar zolang ze kunnen, profiteren ze van de lage prijzen."

Over de gele kiwi heeft de expert geen twijfels. "De toename in consumptie wordt bevestigd en binnen een paar jaar zullen de gele kiwi's van minder kwaliteit van het toneel verdwijnen.

 

Publicatiedatum: