Sergio Sánchez, van Agromolinillo:

"Grotere Spaanse oogst van blauwe bessen dit jaar, maar ook een grotere vraag"

Op dit moment loopt het Chileense blauwe bessenseizoen al op zijn einde en beschikt Spanje over steeds meer van het product.

"Er wordt verwacht dat er in twee of drie weken al aanzienlijke hoeveelheden vanuit Spanje op de Europese markten te vinden zijn, en dat de distributieketens zullen overgaan van de ene plaats van herkomst op de andere", legt Sergio Sánchez, Export Sales Manager van Agromolinillo, uit. "Vanwege de lage beschikbaarheid van de Spaanse blauwe bes zijn de prijzen op dit moment veel hoger dan die van de Chileense blauwe bes, waarvan de kwaliteit begint af te nemen. Wanneer het Chileense blauwebessenseizoen in volle gang is, hebben de lange reizen per container geen invloed op de kwaliteit, maar in deze tijd wordt die invloed wel merkbaar en is het niet rendabel meer. Sommigen gaan daarom zelfs over op transport per vliegtuig, wat de kosten hoger maakt".Agromolinillo richt zich op de Spaanse teelt als het het seizoen daarvoor is. Buiten het seizoen importeren ze vanuit Peru, Chili, Polen of Marokko.

Het familiebedrijf is gevestigd in Moguer, en houdt zich bezig met de teelt en verhandeling van rood fruit en citrus, op meer dan 800 hectare eigen grond. Het bedrijf begon ongeveer 35 jaar geleden met de teelt van sinaasappelen en mandarijnen. Met de jaren werd de aardbeienteelt belangrijker, totdat, enkele jaren geleden, de blauwe bes hun belangrijkste product werd."We telen nog steeds een grote hoeveelheid aardbeien, ongeveer 5 miljoen kilo, maar in aansluiting op de vraag op de markt zijn we meer bessen gaan telen. Vooral blauwe bessen, vanwege de populariteit van de gezondheidsvoordelen van dit fruit. Op het moment telen we ongeveer 6 miljoen kilo blauwe bessen. Ze zijn in de mode. Daarnaast bieden ze meer stabiliteit, aangezien de struiken 10 jaar meegaan, terwijl je aardbeien ieder jaar opnieuw moet planten. We werken met vrije soorten, hoewel we continu in contact staan met kwekers en veredelaars om op de hoogte te blijven en om mogelijkheden te ontdekken om ons aanbod uit te breiden met nieuwe variëteiten en ons te onderscheiden van onze concurrenten".Hoewel het Spaanse blauwe bessenseizoen normaal gesproken halverwege maart begint en eind juni afloopt, "zijn we dit jaar begin januari begonnen met het aanbieden van kleine hoeveelheden. Onze technici denken dat deze vroege vrucht het gevolg was van hoe er vorig jaar gesnoeid is. Ons doel is om de teeltperiode zoveel mogelijk uit te breiden. Op die manier kunnen we de oogst meer verdelen en pieken vermijden, hetgeen de verkoop aanzienlijk vergemakkelijkt".

Het afgelopen seizoen maakte de Spaanse blauwe bessensector moeilijke momenten door vanwege de extreem hoge concentratie van het fruit, wat ertoe leidde dat de prijzen onder druk kwamen te staan. "Voor dit jaar wordt er een grotere oogst van blauwe bessen verwacht dan vorig jaar in de provincie Huelva, hoewel het belangrijk is om op te merken dat er ook een hogere vraag wordt voorzien in vergelijking met vorig jaar. De markt staat steeds meer open voor de consumptie van de blauwe bes, en dit zou de balans in evenwicht kunnen brengen, hoewel de prijzen niet zoals andere jaren zullen zijn", zegt hij.Bijna al de teelt van Agromolinillo wordt geëxporteerd, vooral naar de Europese markten, maar ook naar Azië en het Midden-Oosten. "We waren de eersten die blauwe bessen naar Zuidoost-Azië stuurden, en daar groeien we elk jaar. Hoewel de blauwe bes een bederfelijk product is en we naar nabijgelegen bestemmingen zoeken, hebben we de Aziatische markten en die van de Arabische Emiraten nodig. Die bieden ons namelijk de gelegenheid om de levering aan Europa te verkleinen als er daar te veel is. Zonder deze markten kunnen we als bedrijf niet blijven groeien", besluit Sergio Sánchez.

Voor meer informatie:
Sergio Sánchez
Agromolinillo
T: +34 959371211
M: +34 609852866
comercial2@agromolinillo.com
www.agromolinillo.com


 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018