Finse regering onderzoekt maatregelen voor verbetering AGF-consumptie

Eerder dit jaar is de 'zelfmoordbelasting' opgeheven in Finland. De nieuwe beslissingen over belasting zijn er op gericht om de Finnen in goede banen te leiden als het gaat om eetgewoonten. Een van de alternatieven is om de belasting op ongezond eten te verhogen en het juist te verminderen voor gezond eten. 

"De BTW op gezond eten zou verlaagd kunnen worden naar nul", zegt Sebastian Hielm, directeur van Voedselveiligheid aan het Ministerie van Landbouw en Bosbouw. De verbetering zou politiek erg ongemakkelijk kunnen zijn, omdat mensen met een laag inkomen hoogstwaarschijnlijk getroffen zullen worden door de btw-verhoging. Terwijl zij vaak geen keus hebben dan goedkoop en vaak ongezond eten te kopen. "Tegelijkertijd zou het een belastingvoordeel zijn voor sporters en avocado eters. Het gaat om het vinden van de juiste balans", zegt Hielm. 

Een ander alternatief is om waarschuwingen of tags over ongezond producten te introduceren. Peru en Chili hebben de waarschuwingen recentelijk geïntroduceerd en binnenkort zal Canada in hun voetsporen treden. "Dit zou een effectievere methode kunnen zijn dan de btw-verhoging op ongezond eten". Het onderzoek zal volgend jaar starten waarbij verschillende ministeries zullen deelnemen aan het project. Hielm's schatting is dat het zo'n 2 tot 3 jaar zal duren voordat de wetswijzigingen kunnen worden uitgevoerd. 

De voedselindustrie is van mening dat consumentengewoonten op een andere manier geregeld moeten worden dan de invoer van nieuwe wetten. Ze zijn bezorgd dat de nieuwe regulatie een negatief effect zou kunnen hebben op de concurrentie. Daarnaast is een accijns op toegevoegde suikers erg moeilijk te handhaven. In dat geval is het beter om de BTW te wijzigen. Het onderscheiden van gezond en ongezond eten is echter niet altijd gemakkelijk. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018