Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Britchis

"Braziliaanse lychees hebben niche gevonden in Europa en Canada"

De Braziliaanse lycheeteelt blijft groeien. "Onze lychees onderscheiden zich van die uit landen als Madagaskar, Zuid-Afrika en Mozambique, waar chemische behandelingen worden toegepast om de houdbaarheid te verlengen", zeggen Camila en André Boni van Britchis, dat de lychees exporteert naar Frankrijk, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje.

Britchis teelt acht lycheerassen en heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Waar in het eerste seizoen 30 ton werd geëxporteerd, is dit inmiddels gestegen naar 70 ton. Om aan de stijgende vraag te voldoen, wil het bedrijf de teelt opschalen en overstappen op een 24/7 werkrooster.

Lychees zijn uiterst bederfelijk. Bij kamertemperatuur blijven ze slechts vijf dagen goed, terwijl ze in een gekoelde keten tot twee weken houdbaar zijn. Daarom kiest Britchis ervoor om het fruit uitsluitend per vliegtuig te verzenden. "We passen geen chemische behandelingen toe, zoals in andere landen. Maar om de versheid en kwaliteit te garanderen is luchtvracht dan wel een voorwaarde", legt commercieel directeur Camila Boni uit.

Om verspilling te minimaliseren, heeft Britchis een reeks lycheeproducten ontwikkeld, zoals gedroogde en gevriesdroogde lychees, lycheehoning en lycheelikeur. "We hadden veel restproduct, en daar hebben we een duurzame oplossing voor gevonden", vertelt operationeel directeur André Boni. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van geavanceerde verpakkingen, zoals de Israëlische Stepac-zakken, die helpen om de versheid tijdens het transport te behouden.

De teelt van lychees kent uitdagingen, vooral door weersinvloeden. De oogst vindt plaats in december en januari, en hoge temperaturen en zware regenval kunnen zowel de pluk als de logistiek bemoeilijken. Toch zorgt de ligging van de plantages – op slechts 300 km van de internationale luchthaven van Guarulhos – voor een efficiënte distributie.

De markt toont steeds meer interesse in lychee als premiumproduct. "We zien een groeiende vraag naar bijzondere lycheerassen, verpakt in kleurrijke, aantrekkelijke verpakkingen", aldus Britchis. Afhankelijk van de voorkeur per afzetmarkt worden de lychees afgezet in bulk, zakken, trays of in tros.

Voor meer informatie:
Camila Boni en André Boni
Britchis
Tel: +55 (19) 99679-0707 (Brazilië)
[email protected]
www.lichiasbritchis.com.br