Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom van der Meer, Combilo:

"Met het lekkere weer dat voorspeld is, verwachten we dat de paprikaconsumptie gaat stijgen”

Tholen - Paprika's vormen inmiddels één van de meest verkochte kasgroenten binnen Combilo. De paprikaverkoop wordt al jaren vertegenwoordigd door Rob van der Bas en sinds oktober 2023 is ook Tom van der Meer productmanager paprika. "Paprika is een productgroep die ieder jaar weer veel uitdagingen met zich meebrengt, van telen tot verhandelen. Ieder jaar is anders en dat merken we ook dit jaar weer", vertelt Tom.

Tot op heden nagenoeg geen kwaliteitsproblemen
"Nederland heeft begint dit jaar minder zonuren gehad ten opzichte van de start van 2023 en dit heeft natuurlijk ook invloed op de kilo-opbrengst paprika. Daarbij blijft het ook dit jaar weer de uitdaging om het gewas zo sterk mogelijk te houden en uitval te voorkomen. Mooi om te zien is dat er tot op heden nagenoeg geen kwaliteitsproblemen te vinden zijn op en in de paprika's", aldus de productmanager.

"Waar vorige week de prijzen langzaam iedere dag zakten, heeft het z'n bodem weer gevonden en zijn we weer wat stapjes omhoog gaan doen. De beschikbaarheid valt niet tegen, maar de vraag overtreft het aanbod, dus dat zorgt voor redelijke prijzen en een prima afzet. Groen is in verhouding wat goedkoper, maar dat komt met name omdat er om ons heen al Poolse paprika's aangeboden worden. Het zal tevens ook niet lang meer duren voordat er Poolse rode paprika's aangeboden gaan worden."

"De bestellingen van de retail zijn iets opgeschaald door het goede weer en de vraag van de groothandel zorgt er momenteel voor dat de voorraden bij blijven en we geen overaanbod hebben. Niet voor niets is het areaal in rode paprika landelijk gezien het grootst. Gele en oranje paprika bedienen vaak een specifieke markt. Afgelopen weken zien we bijvoorbeeld dat wanneer Amerika bijkopend is in Nederland, zij met name de gele en oranje paprika meenemen. Anderzijds gaan gele en oranje paprika's ook in de kleurenmix, zodat ze ook verpakt bij de consument terechtkomen."

Paprika's verwerkt tot puree
"Paprika's vinden dus hun weg naar de consument: zowel onverpakt als verpakt, in diverse combinaties en in diverse soorten fusten. Bij Combilo proberen we een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden bij de klanten zodat we elke paprika van een baasje kunnen voorzien", vertelt Tom. "Tegenwoordig kunnen we zelfs de reststromen waarborgen sinds de oprichting van Combilo Food Solutions, waar de paprika's worden verwerkt tot puree."

"We gaan er in ieder geval vanuit dat de consument de komende tijd nog meer paprika's gaat eten, gezien het lekkere weer dat voorspeld is. Door de salade of heerlijk gegrild van de BBQ, in alle gevallen een heerlijke toevoeging aan het gerecht", vertelt Tom enthousiast. "Maar hoe de paprikamarkt zich ook ontwikkelt of gaat ontwikkelen, samen met alle collega's zetten we al 100 jaar de Nederlandse kasgroenten op de kaart in Europa en dat blijven we doen."

Voor meer informatie:
Tom van der Meer
Combilo
Transportweg 23
2742 RH Waddinxveen
Tel: +31 180 446 723
[email protected]
www.combilo.nl