Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouw in de (Maas)stad: Rotterdam oogst wat het zaait

Rotterdam mag bekend staan als havenstad. Het is ook een stad die steeds groener wordt. Van moestuinen tot stadsboerderij en volledige akkers op daken van gebouwen. Schapenkuddes die door de straten van groenstrook naar grasveld trekken, biologische markten en bijenkasten midden in de stad; Rotterdammers grijpen en masse naar de schoffel en kopen graag voedsel dat in de buurt geproduceerd is. Urban farming is hot en vooral heel erg happening in de Maasstad.



Rotterdammers stropen mouwen op

Waar in menige Nederlandse stad nog hard gedacht wordt over het inpassen van meer groen in de stad, hebben de Rotterdammers hun mouwen allang opgestroopt en zijn aan de slag gegaan. Hoewel de gemeente stadslandbouw actief steunt, ontstaan deze projecten veelal op eigen initiatief. In verschillende wijken hebben bewoners zelf moestuinen aangelegd of meer groen geplant. Waaronder de moestuinen in Schiebroek Zuid, waar meer dan twintig moestuinen zijn gerealiseerd in de groene binnenruimten tussen de flats. Maar ook de moestuinen met panoramisch uitzicht op de Maas in het Lloydkwartier en de Tussentuin in het Oude Westen. Daarnaast oogsten bewoners ook dat wat er al groeit, zoals David Boelee en Judith Lemmens die overal in de stad vlierbessen(bloesem) plukken en er siroop en jenever van maken. Die verkopen ze op de verschillende oogstmarkten in de stad, zoals Eigengemaakt en Rotterdamse Oogst. Ook grotere projecten ontstonden uit de behoefte aan landbouw in de stad: bijvoorbeeld de 1000 m² tellende Dakakker op kantorencomplex Schieblock en ‘Uit Je Eigen Stad’, stadsakkers op braakliggend haventerrein met een bijbehorend restaurant.



Oogsten en eten

Waar gezaaid wordt, wordt ook geoogst. De opbrengst van de vele buurtmoestuinen wordt veelal gedeeld met wijkgenoten, hetzij gezamenlijk bereid of mee naar huis genomen. Hotspot Hutspot heeft twee buurtrestaurants die maaltijden bereiden van de oogst van groentetuinen uit de buurt. Op de markten en festivals van Rotterdamse Oogst worden zelfgemaakte producten verkocht, van appelsap uit Rhoon tot schapensalami uit de Hoeksche Waard. Als het maar in en om Rotterdam geproduceerd is. In de Streekbox vindt de consument alle ingrediënten die nodig zijn voor een heerlijke maaltijd inclusief de recepten. En zo zijn er nog talloze initiatieven te noemen waar al die biologische producten worden bereid of verkocht, zoals natuurvoedingswinkel Gimsel in de Groene Passage, Bio & Deli Buiten op de Nieuwe Binnenweg en bij diverse horecabedrijven die streekproducten in hun gerechten verwerken. In Rotterdam Noord wordt eens per maand de Oogstmarkt gehouden, een ouderwetse boerenmarkt zoals hij er op die plek vroeger ook al stond en waar boeren uit de omgeving hun producten aan de man brachten.

Dag van de Stadslandbouw

Hoe kan stadslandbouw inspelen op de behoeften van de Nederlandse steden? Dat is de vraag die centraal staat op de Dag van de Stadslandbouw, die op donderdag 25 april 2013 plaatsvindt in Rotterdam. Tijdens dit congres, dat wordt gehouden in de Doelen, worden in breed perspectief de kansen en knelpunten van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland uiteengezet. Op zaterdag 27 april kan het publiek kennis maken met urban farming in en om hun stad. Bezoekers krijgen informatie over de projecten en kunnen zelf ervaren hoe zij kunnen meedoen aan één of meerdere stadslandbouwinitiatieven. Meer informatie is te vinden op www.dagvandestadslandbouw.nl/publieksdag.

Van de stad, voor de stad

Zowel commerciële als maatschappelijke landbouwprojecten schieten in Rotterdam als paddenstoelen uit de grond. Een verschijnsel dat naadloos aansluit bij de groeiende behoefte aan streekproducten en biologisch voedsel. Steeds meer mensen willen gezonder eten en weten waar hun voedsel vandaan komt. Stadslandbouw omvat de productie van voedsel binnen de stad en langs de randen van de stad, commercieel of niet-commerciëel. Ook de handel, verwerking en verspreiding van dit voedsel vallen onder het kopje stadslandbouw. Kenmerkend is dat deze vorm van landbouw gebruik maakt van de producten en diensten uit de stad en daar vervolgens ook weer diensten en producten teruglevert.


Niets dan goeds

De voordelen van stadslandbouw zijn legio. Uit verschillende Amerikaanse en Europese onderzoeken is gebleken dat mensen die zelf voedsel kweken, aantoonbaar meer groenten en fruit eten. Daarbij voelen ze zich door het tuinieren lichamelijk en geestelijk beter. Nog een positief effect van urban farming: de stad wordt groener en de lucht wordt daardoor schoner. Voedsel hoeft bovendien minder kilometers af te leggen en is daarmee duurzamer. Ook sociaal gezien biedt stadslandbouw niets dan voordelen: verschillende gezamenlijke stadsinitiatieven zorgen dat buurtgenoten integreren. De gemeente Rotterdam ondersteunt dan ook talloze projecten op het gebied van stadslandbouw, aangezien het goed past bij de ambities van een duurzaam en groen Rotterdam.


Rotterdamse initiatieven

Een aantal opvallende Rotterdamse stadslandbouw initiatieven op een rij:

Uit je Eigen Stad
Uit je eigen stad plant, zaait, kweekt en teelt op plekken waar niemand het verwacht: kantoren, braakliggende terreinen, een dak. Alles wat verbouwd wordt, is te koop in de eigen winkel en wordt geserveerd in het restaurant aan de Marconistraat. Daarnaast staan er oogstfeesten, markten, workshops, kinderactiviteiten en educatieve programma’s op de agenda.
www.uitjeeigenstad.nl

Moestuinen in Schiebroek-Zuid
Stadslandbouwer Caroline Zeevat en de bewoners van Schiebroek-Zuid leggen moestuinen aan in hun eigen wijk. Een deel van de productie zal worden geserveerd in het nieuwe wijkrestaurant Hotspot Hutspot-Skibroek. www.stadslandbouwschiebroek.blogspot.nl

Rotterdamse Oogst
Rotterdamse Oogst wil de regionale voedselketen versterken door het organiseren van evenementen en marktplaatsen. De oogst die daar wordt verhandeld is verbouwd, verwerkt en verhandeld binnen een straal van 50 kilometer van het hart van Rotterdam. Dat is goed voor milieu, gezondheid, gevoel en smaak.
www.rotterdamseoogst.nl

Tuin aan de Maas
Tuin aan de Maas is een stadstuin, pluktuin en ontdekkingstuin voor jong en oud op een nog te ontwikkelen bouwterrein op de Müllerpier. Tot de gemeente er daadwerkelijk gaat bouwen, mogen de bewoners de grond bewerken. Er is inmiddels een bloementuin, een moestuin, een plantentuin en een boomgaard met fruitbomen.
www.tuinaandemaas.nl

De Dakakkers
De Dakakkers op het kantoorgebouw Het Schieblock in het centrum van Rotterdam is met 1000 m2 het eerste grote stadslandbouwdak in Nederland. De Dakakkers werden in april 2012 aangelegd en is een particulier initiatief dat regelmatig open dagen organiseert, onder meer tijdens de publieksdag van de Dag van de Stadslandbouw op 27 april 2013.
www.dakakkers.nl

Varkenshuis op Katendrecht
In het varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op, die gevoerd worden met voedselresten van de bewoners uit de buurt. Na een jaar worden de varkens geslacht en gegeten met iedereen uit de buurt.
www.varkenshuis.nl

Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot serveert een driegangen weekmenu voor 7 euro met groenten uit eigen tuin, aangevuld met biologische producten uit de regio. De groentetuinen die aan het wijkrestaurant leveren, worden vrijwillig bijgehouden door buurtbewoners. http://hotspothutspot.tumblr.com

De Voedseltuin
Stichting Voedseltuin Rotterdam produceert met behulp van vrijwilligers en werkzoekenden biologische groenten en fruit voor de cliënten van de Voedselbank. www.voedseltuin.com

Stadsimker
Een stad blijkt eigenlijk een hele goede woonplek voor bijen en dus houdt imker Abderrahim Bouna zijn bijen in Rotterdam. Hij is daarmee de eerste stadsimker van Europa.
http://aboun8.wix.com/stadsimkerij

Eetbaar Rotterdam
Stelt zich ten doel de voedselketen weer zichtbaar te maken in de stad door het voedselproductieproces te laten zien aan bewoners. De vereniging wil op deze manier een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame samenleving. Op 27 april organiseert Eetbaar Rotterdam ‘Er Groeit.’ Hier leren Rotterdammers van agrariërs en veehouders over groene zaken, praktische zaken én lekkere zaken.
www.ergroeit.nl

Stadsherder
Schaapherder Cees van der Sman loodst zijn kudde van 250 schapen met behulp van drie honden over de groenstroken langs de A16. De schapen fungeren niet alleen als levende grasmaaiers maar verspreiden ook zaden op natuurlijke wijze, omdat ze in hun vacht blijven hangen.
(geen website)

Overige informatie
Website: www.rotterdam.nl/stadslandbouw
Email: info.duurzaam@rotterdam.nl



 
Publicatiedatum: