Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De markt voor aardbeientomaten is gepolariseerd"

"De markt voor Chinese aardbeientomaten is de laatste tijd sterk gepolariseerd. Producten van gewone of mindere kwaliteit worden gekocht voor minder dan ¥2 (€ 0,25) per kilo; de beste kwaliteit kan nog steeds worden verkocht voor ¥8 (€ 1,02) per ton, wat vergelijkbaar is met de hoge prijzen van voorgaande jaren," zegt Li Jianting, hoofd van Garnan Agricultural Technology (Shouguang) Co Ltd, dat gespecialiseerd is in aardbeientomaten en grote tomatenrassen.

"De markt was sterk voor de meivakantie, maar na 7 mei schommelden de prijzen en na 20 mei werd het moeilijk om te verkopen. Het verkoopvolume is gedaald en kopers zijn nu voorzichtig. Onlangs daalde de prijs van mindere kwaliteit tot ¥ 0,6-1 (€ 0,07- € 0,12) per kilo, ver onder de kostprijs. De trage markt houdt al meer dan een halve maand aan, met slechts een kleine verbetering tijdens de vakantie van het Dragon Boat Festival."

Li schrijft dit toe aan de grootschalige uitbreiding van het areaal aardbeientomaten en de abnormale temperaturen dit jaar. "Aardbeientomaten zijn een nicheproduct. De goede marktopbrengsten van de afgelopen jaren hebben meer investeringen aangetrokken, waardoor er dit jaar veel geplant is. Verschillende teeltgebieden in Shandong hadden vergelijkbare resultaten. In voorgaande jaren rijpten de vruchten in deelpartijen, maar dit jaar zorgden de hoge temperaturen ervoor dat veel partijen tegelijk rijpten, waardoor het marktvolume tegelijkertijd toenam en de verkoop en prijzen werden beïnvloed."

"In sommige nieuwe teeltgebieden hebben tekortkomingen in teeltvaardigheden en slecht water- en meststoffenbeheer geleid tot wisselende kwaliteit, waardoor de tomaten na aankoop opnieuw gesorteerd moesten worden. Daarnaast hebben hoge temperaturen en onvoldoende temperatuurverschillen tussen dag en nacht de smaak van de tomaten aangetast, wat de afzet verder heeft beïnvloed."

"Momenteel kunnen aardbeientomaten met een goede smaak nog steeds hoge prijzen opbrengen, maar de kwaliteitseisen zijn streng. Bovendien worden gewone tomaten verkocht tegen een lage prijs." Gewoonlijk daalt de prijs van aardbeientomaten in juli door het toegenomen marktvolume, maar dit jaar bereikten de prijzen hun laagste punt in juni.

Met betrekking tot de respons is Li van mening dat zolang de smaak voldoet aan de verwachtingen van de consument, er nog steeds een markt is voor aardbeientomaten. Het bedrijf richt zich op het verbeteren van de variëteiten en de smaak.

Jia'nan Agriculture houdt zich bezig met de verkoop van zaden, teeltbegeleiding en de verkoop van eindproducten van smaaktomaten. Hun merken zijn onder andere "Shixiang Yilin" aardbeientomaten en "Jinsheng Jinshi" groot formaat smaaktomaten. Zaden van aardbeientomaten zijn geëxporteerd naar Spanje en Rusland, waar hun smaak en prijs concurrerend zijn op de Europese en Amerikaanse markt.

Voor meer informatie:
Li Jianting
Ganan Agricultural Technology (Shouguang) Co.
Tel: +86 152 4447 5552
[email protected]
www.jianannongye.com

Publicatiedatum: