Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agricultura Extraterrestre

Biologisch citrus tot juli beschikbaar in Spanje

Hoewel pas aan het einde van het seizoen duidelijk zal zijn of de aanvankelijke ramingen voor 2023/24 gehaald worden, wordt verwacht dat de provincie Sevilla 46% van de 1,18 mln ton grote sinaasappeloogst in Andalusië voor zijn rekening zal nemen.

"In de afgelopen 20-30 jaar is de citrusteelt in de Guadalquivir-vallei enorm gegroeid. En de kwaliteit van het citrus, niet alleen van sinaasappel, dat in Sevilla wordt geteeld, is uitstekend", zegt Álvaro Lara van het bio-bedrijf Agricultura Extraterrestre.

"Dit jaar is de kwaliteit ongeëvenaard en ook de maten zijn goed. In het eerste deel van het seizoen ging de afzet op de biologische markt vlot, met een goede vraag en goede telersprijzen. Maar na Kerst, op een moment dat de telersprijzen fors waren gestegen, stortte de consumptie volledig in, en dat leidde tot een langzamere oogst in het tweede deel van het seizoen."

Voor het conventionele citrus is de marktsituatie zeer complex door de druk van goedkope import. "Het biologische product ontsnapt daar grotendeels aan, want de markt is veel minder prijsgedreven. De biologische klant hecht vooral waarde aan het feit dat het fruit op een duurzame manier is geteeld en dat het kwaliteitsvol is. Ook de herkomst is van groot belang."

"Daarom lijdt onze afzet minder onder de aanvoer uit Egypte en, hoewel de consumptie misschien iets is gedaald in vergelijking met voorgaande jaren, was het over het algemeen een goed seizoen voor ons", legt Álvaro uit.

"Op dit moment zijn we klaar met het mandarijnenseizoen. Wat sinaasappelen betreft, gaan we verder met Lane Late, en er hangt nog veel fruit aan de bomen van de rassen Powel, Chislet en Valencia. We denken onze klanten tot in juli van sinaasappelen van zeer goede kwaliteit te kunnen voorzien. Op die manier zal het seizoen dit jaar negen maanden duren."

Steenfruit
"Deze week zijn we bovendien begonnen met het oogsten van de eerste gele perziken en nectarines op onze percelen in de provincie Sevilla. De steenfruitoogst gaat op de gebruikelijke data van start, maar er is aanzienlijk meer fruit beschikbaar dan vorig seizoen", geeft Álvaro aan, die verwijst naar de impact die nachtvorst vorig jaar had gehad op de bloei van de eerste rassen. "Er waren percelen waar we helemaal geen fruit konden plukken, daarom verwachten we dit jaar grotere hoeveelheden."

"We gaan tot de zomer door met de gele perziken en nectarines. We hebben ook witte nectarines en paraguayo's en in juni/juli wat pruimen", vervolgt hij. "Vorige week hebben we de eerste volumes op de markt gebracht en en we zien dat onze klanten in Frankrijk en Duitsland, onze grootste bestemmingsmarkten, zeer enthousiast zijn om het winterfruit in te ruilen voor steenfruit."

Bijna jaarrond aanbod zoete aardappelen
Agricultura Extraterrestre is een familiebedrijf van de derde generatie dat in 2012 besloot om zelf zijn producten op de markt te brengen en ook de omschakeling naar de bio-teelt te maken. De producten worden afgezet onder het merk La Extra-Terrestre. Naast citrus en steenfruit omvat het assortiment sinds acht jaar ook zoete aardappel, ondertussen een belangrijk product voor het bedrijf. "We kunnen het onze klanten tot wel 11 maanden per jaar aanbieden."

"Door de regen in de paasweek is het zaaien vertraagd, maar dit seizoen zijn we van plan om het areaal van voorgaande jaren te behouden. De temperaturen zijn momenteel zeer gunstig voor de planten, dus we verwachten begin september een goede oogst te hebben."

Voor meer informatie:
Agricultura Extraterrestre S.L.
Carretera A-8005 km 14.7
41310 Brenes (Sevilla) – Spanje
Tel: +34 671 77 33 42
[email protected]
https://laextraterrestre.com

Publicatiedatum: