Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
oftewel pom pom blanc

Vraag naar Lion’s Mane neemt door helende werking toe

Tholen - Lang groeide er bij Pleunis Mushrooms in Kinrooi elke winter een kleine partij Lion's Mane in de schaduw van grote broers zoals shiitake, maitake en koningsoesterzwam. In de zomer viel de teelt zelfs helemaal stil. In de warme maanden was er geen vraag naar op de versmarkt. Maar sinds een tweetal jaar is Lion's Mane groot geworden: de teelt is flink uitgebreid en vindt ondertussen jaarrond plaats. Dankzij de supplementen- en extractenindustrie.

Pruikzwam wordt hij ook wel eens genoemd, naar de gelijkenis met een bos haar. Ook de manen in Lion's Mane verwijzen naar de overeenkomst met een kapsel. Anderen zien in de paddenstoel een pompom van cheerleaders, vandaar de naam pom pom blanc. En zijn wetenschappelijke naam luidt Hericium Erinaceus, waarbij dat laatste woord in het Latijn egel betekent. Zijn stekelig uiterlijk zal daar er iets mee te maken hebben.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen
De hernieuwde belangstelling voor deze zwam heeft alles te maken met de helende werking ervan. Want naast een lekkernij staat pruikzwam, een paddenstoel die in Azië, Noord-Amerika en Europa groeit, bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Studies hebben erop gewezen dat de stoffen in pom pom blanc onder meer het immuunsysteem versterken, ontstekingen verlichten – ook in de darmen –, veroudering tegengaan, de hartgezondheid bevorderen en de cellen in de hersenen en het zenuwstelsel beschermen, met een sterker geheugen, maar ook een beter humeur of een remmende werking op dementie en Alzheimer als gevolg.

"De vraag komt bij ons terecht van bedrijven die supplementen en extracten maken", zegt Koert Pleunis, die ooit begon als champignonkweker, daarna het paddenstoelenassortiment met meerdere soorten uitbreidde voor de versmarkt en de horeca – allemaal biologisch overigens – en ondertussen meegolft op de hype van de medicinale eigenschappen van schimmels. "We leveren de gedroogde paddenstoelen in vacuümverpakkingen van ongeveer 2 kilo. Het drogen gebeurt in onze faciliteiten met een nog niet zo lang geleden aangekochte droogkast, maar het vermalen van het product laten we nog over aan de bedrijven die de medicinale paddenstoelen verwerken in tincturen en capsules."

Geduldig droogproces
Koert legt uit dat van 1 kilo verse paddenstoelen ongeveer 100 gram gedroogd product overblijft. "Bij het drogen wordt warme lucht geblazen over het product, met een temperatuur van tussen de 40 en 50 graden. De temperatuur wordt langzaam opgebouwd. Gedroogd product is minstens twee jaar houdbaar. Hoewel het Chinese product tot vier keer goedkoper kan zijn, verkiezen veel verwerkingsbedrijven voor grondstoffen waarvan ze weten wat ze precies krijgen. Biologische teelt in Nederland, België of de rest van Europa is 100% betrouwbaar en traceerbaar. Dat is niet onbelangrijk als je extracten of capsules op de markt wil brengen met een helende werking."

Koert heeft nu al twee jaar ervaring met het drogen en vacuüm verpakken van paddenstoelen die gegeerd zijn om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. "Van een productie van 20 kilo in de maand zitten we nu op 300 kilo droog product. En er is zeker nog groeimarge. Gezien de goede houdbaarheid van het gedroogde product is transport over langere afstanden geen enkel probleem. We zien niet alleen vraag in Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en tot Finland toe. De teelt is inmiddels jaarrond, in de zomer voor de supplementen, maar in de winter ook nog altijd voor de versmarkt. Paddenstoelen gaan een mooie toekomst tegemoet, als je het mij vraagt", besluit Koert.

Voor meer informatie:
Koert Pleunis
Pleunis Mushrooms
Lochtstraat 8
6039 RV Stramproy
Tel: +31 (0)6 54 255 406
[email protected]
www.pleunismushrooms.nl