Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 14:

"Na Pasen nam de interesse in asperges duidelijk af"

Duits aspergeaanbod nam toe. Bij de witte en paarse producten werd voornamelijk gebruik gemaakt van Griekse, Nederlandse en Italiaanse aanvoer. Bij de groene stengels waren er naast de binnenlandse partijen voornamelijk Spaanse, Italiaanse en Nederlandse. Import uit Mexico en Peru speeld volgens BLE slechts een ondergeschikte rol en had aan belang ingeboet.

In de week na Pasen was de interesse merkbaar beperkt. Ook vanwege het regenachtige weer namen de afzetmogelijkheden af. Vooral op woensdag was het buitengewoon rustig. Pas tegen het weekend steeg de vraag weer. De prijzen veranderden mee: vaak daalden ze op dinsdag. Af en toe stegen ze weer vanaf donderdag, maar meestal bleven ze tot het weekend op hetzelfde niveau: prijsstijgingen zouden tot grotere overschotten hebben geleid. Voor de komende weken wordt een hernieuwde stijging van het aanbod verwacht, omdat er dan steeds meer partijen beschikbaar zullen zijn

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.

Appelen
Vergeleken met de voorgaande week was er niets wezenlijks veranderd: Duitse producten bleven overheersen, op enige afstand gevolgd door Italiaanse aanvoer. De aanvoer uit Frankrijk, Nederland, Polen en Belgiƫ had niet meer dan een aanvullend karakter.

Peren
Al met al vertoonden de prijzen een dalende trend. In het geval van overzeese aanvoer was dit te wijten aan buitensporige volumes, terwijl de andere aanbiedingen soms te wijten waren aan zwakkere condities.

Druiven
Zendingen uit Zuid-Afrika domineerden duidelijk het toneel. Hoewel de Indiase aanvoer was toegenomen, waren de Thompson Seedless druiven soms te klein, waardoor er weinig interesse was.

Aardbeien
Grieks fruit verdrong Spaans fruit van de toppositie qua aanbod: regenval in de teeltgebieden had de aanvoer uit Spanje aanzienlijk beperkt.

Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerden de markt. De handel was vrij rustig.

Bananen
De beschikbaarheid sloot goed aan bij de afzetmogelijkheden. Handelaren hoefden daarom slechts zeer zelden hun eerdere prijzen aan te passen.

Bloemkool
Er werd zonder problemen aan de vraag voldaan, hoewel vooral de Franse aanvoer beperkt was. De prijzen stegen bijna over de hele linie.

Sla
IJsbergsla werd gedomineerd door Spaanse aanvoer, die meestal een monopolie had. Handelaren probeerden voorraden te vermijden, aangezien het Duitse seizoen in de startblokken staat en de eerste partijen in de komende weken worden verwacht.

Komkommer
Het assortiment komkommers bestond uit Nederlands, Belgisch en Duits aanbod. Na aanvankelijke dalingen stegen de prijzen op bijna alle markten naar het weekend toe.

Tomaten
Tegen het einde van het seizoen was het Marokkaanse product niet langer overtuigend wat kwaliteit betreft en werd het op sommige plaatsen uit de winkels teruggetrokken. De Turkse import was soms ook te slecht van kleur.

Paprika
De Spaanse aanvoer beperkte zich duidelijk. De vraag werd daardoor niet altijd volledig bevredigd. Dus stegen de prijzen, soms zelf flink.

Bron: BLE

Publicatiedatum: