Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer verse AGF voor Utrechtse voedselbanken

De provincie Utrecht heeft naar een oplossing gezocht die ervoor zorgt dat de instroom van vers en gezond voedsel voor alle 17 Utrechtse voedselbanken aanzienlijk en structureel verbetert, zo melden ze. Via het open innovatie platform U-Forward heeft de provincie de markt uitgedaagd om hiervoor oplossingen aan te dragen. In totaal hebben 15 organisaties een pitch gehouden. De winnende pitch was van de Groente & Fruitbrigade. Met financiƫle steun van de provincie kunnen zij direct en structureel bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. En worden de Utrechtse voedselbanken aan gezond en vers voedsel geholpen.


De samenwerkingsovereenkomst wordt bekrachtigd door Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht), Paul van Berkel (bestuurslid Voedselbanken Nederland) en Gert Mulder (voorzitter Groente & Fruitbrigade), Mary Van Hoek-Hendriks (bestuurslid Groente & Fruitbrigade) en Joost Dekkers (founder Starthubs.

Steeds meer inwoners van de provincie Utrecht zijn door stijgende inflatie, energie- en voedselprijzen aangewezen op de voedselbank. Deze voedselbanken zijn grotendeels afhankelijk van donaties van supermarkten en voedselproducenten. Er is nog steeds een groot tekort aan verse groenten en fruit voor de voedselbanken. Groente en fruit wordt regelmatig weggegooid, omdat vorm, grootte of kleur niet voldoet aan criteria van afnemers. De Groente & Fruitbrigade verzamelt en sorteert deze partijen en zorgt ervoor dat het bij de voedselbanken wordt afgeleverd.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "De beschikbaarheid van vers en gezond voedsel is de basis van een gezond leven. Helaas is dit niet vanzelfsprekend voor iedereen. Ik ben dan ook blij dat we met de Groente & Fruitbrigade een partij hebben gevonden die kan zorgen voor een reguliere stroom van vers en gezond voedsel voor klanten van de Utrechtse voedselbanken."

De Groente & Fruitbrigade
De oplossing om een meer en gevarieerd aanbod van groente en fruit te generen, ligt in het zoeken naar regionale en lokale telers en sorteerbedrijven. Dit wordt door de Groente & Fruitbrigade in drie fases uitgewerkt, waarbij het doel is om zo veel mogelijk aanbod van groente en fruit te creƫren en logistiek te verbinden aan voedselbanken. Hiervoor zal naast Utrecht ook in Flevoland worden gezocht naar partijen. In Utrecht verwacht de Brigade meer fruit op te halen, terwijl in Flevoland het aanbod van groente groter is. Het streven is om het aanbod van vers voedsel zo goed en zo eerlijk mogelijk te verdelen over de voedselbanken.

Bron: Provincie Utrecht

Voor meer informatie:
Groente & Fruitbrigade
[email protected]
www.groentefruitbrigade.nl

Publicatiedatum: