Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportwaarde Belgische friet in twee jaar ruim verdubbeld

Nederland en België zijn beide grote exporteurs van bevroren aardappelproducten (met name friet). Daarnaast is Nederland ook een grote afnemer van typisch Belgische voedingsmiddelen. Dat meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie van de Internationaliseringsmonitor met als thema België. Van bevroren aardappelproducten is België de belangrijkste exporteur (3,4 miljard euro) en Nederland tweede (1,6 miljard euro).

Exportwaarde Belgische friet in twee jaar ruim verdubbeld
Sinds 2021 is de Belgische exportwaarde van bevroren aardappelproducten (waarvan circa vier vijfde friet) meer dan verdubbeld. Dit kwam doordat de hoeveelheid met 12 procent toenam (onder andere door nieuwe frietfabrieken, ook van Nederlandse bedrijven) en de exportprijzen bijna verdubbelden. De hoeveelheid bevroren aardappelproducten die Nederland exporteerde is in deze periode juist met 5 procent afgenomen. Tot 2018 had Nederland elk jaar een grotere exportwaarde dan België, maar daarna is de achterstand op België steeds groter geworden. De Belgische frietexport is absoluut het hardst gegroeid naar de landen dichtbij, maar procentueel hard naar landen als Saoedi-Arabië, Australië en Zuid-Afrika.

Van alle Nederlandse chocolade-import komt 38 procent (459 miljoen euro) uit België. Ook in de categorie groenten en wortels (met onder andere aardappelen en frieten) komt meer dan een derde (35 procent) daar vandaan. Van de totale Nederlandse import van voeding en dranken - in totaal 44,6 miljard euro in de eerste drie kwartalen van 2023 - kwam 7,0 miljard euro (16 procent) uit België. Alleen Duitsland is met 8,8 miljard euro een grotere leverancier.

Bron: CBS

Publicatiedatum: