Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, Frankort&Koning:

"Duitse gastronomie al vroeg aan de markt voor Hollandse aardbeien"

Tholen - "Ik had verwacht dat de vraag naar aardbeien, gezien de weersvooruitzichten, op een wat lager pitje zou liggen, maar we zien dat onze klanten volop met zachtfruit in de weer zijn", vertelt Sjraar Hulsman van Frankort&Koning. Het Venlose handelsbedrijf heeft haar schouders gezet onder de zachtfruittak en dat werpt zijn vruchten af. "We proberen elk jaar te verdubbelen in volume. Het zal uiteindelijk taai worden om dat vol te houden, maar vooralsnog lukt het prima. We hebben een groeiende groep telers met topproduct, waarmee we goed op de vraag van onze klanten kunnen inspelen en onze klanten waarderen onze directe benadering met korte lijnen en prima service."

"De aardbeien hebben dit seizoen een behoorlijk hobbelige route achter de rug met prijzen die in januari en februari varieerden van 6 tot 12 euro per kilo voor de belichte teelt. Elke keer opnieuw blijkt dat je tot een bepaald prijsniveau het volume goed kunt plaatsen, maar als de prijs boven een bepaald niveau komt dat de afzet in het schap ook vrij snel stokt. Vanuit Spanje waren de volumes niet overdreven hoog, waardoor ook in de Duitse retail de verkoop redelijk vlot is doorgelopen. Een aantal klanten, met name in de hoek van de gastronomie heeft een voorkeur voor het Nederlandse product dat toch stabieler is van kwaliteit, dus wij hebben de afgelopen tijd al best wat Hollandse aardbeien kunnen verkopen."

"Sinds een week of twee, drie gaat ook de Duitse markthandel meer vragen naar Nederlands product. De onbelichte Hollandse aardbeien zijn door het donkere weer wat later in productie gekomen en hebben ongeveer een week vertraging opgelopen, maar inmiddels komt de aanvoer van variëteiten als Sonata en Sonsation, die men in Duitsland graag ziet, goed los. Ook een relatieve nieuwkomer als Inspire is prima meegelopen. De smaak van de eerste plukken onbelichte aardbeien van dit ras bleef door het donkere weer nog wat achter, maar dat is goed hersteld en de aardbeien vinden inmiddels goed hun weg. Ik verwacht dat de programma's vanaf week 15 zullen gaan beginnen en dan zullen veel supermarkten, ook op onze exportmarkten overschakelen van Spaans naar Nederlands product", vertelt Sjraar.

Verschuivingen in areaal
De huidige aardbeienprijzen variëren tussen de 7,50 en 10 euro per kilo. "Al met al prima prijzen. En bovendien hebben we geen kwaliteitsproblemen en lopen de volumes goed weg", vervolgt de Business Development manager van Frankort&Koning. Hij signaleert behoorlijke verschuivingen van het areaal tussen de verschillende telersverenigingen. "Meer telers maken keuzes: of voor partijen met programma's met exclusieve rassen met een onderliggende licenties of juist strategisch voor de klokverkoop. Uiteindelijk moet iedereen onder de streep bepalen welke strategie het beste bij zijn bedrijf past. Voor ons ligt de focus momenteel hoofdzakelijk op de veeleisende klanten op de Duitse markt in zowel de retail en gastronomie en de komende tijd komen daar de Scandinavische retailklanten en Duitse groothandelsklanten bij. Met name als de Duitse asperge loskomt, stijgt ook de vraag naar aardbeien, omdat deze vaak in combinatie verkocht worden op bauernmarkten in kraampjes langs de weg."

Ook het andere zachtfruit is redelijk goed aan de prijs. "De prijs van de frambozen heeft de achterliggende periode eigenlijk steeds tussen de 10 en 15 euro per kilo gelegen. De aanplant in Spanje was iets vertraagd, maar de prijzen zijn redelijk in de benen gebleven. Naar verwachting komen vanaf april de Hollandse frambozen uit de kas en het is even aankijken hoe die hun plek vinden in de markt. Voor rode bessen is de markt de afgelopen tijd best saai geweest met prijzen die continu rond de 18 euro per kilo lagen. Bramen vanuit de Nederlandse belichte teelt zijn redelijk stabiel in prijs geweest. Voor het ras Sweet Royalla werd ca. € 22 tot 24,- in de markt per kilo gemaakt."

"De markt voor blauwe bessen is de laatste maanden heel goed geweest. Peru had minder product en het laagste niveau in februari was rond de 6,50-7 euro per kilo en de prijs voor de grovere maten en exclusieve rassen heeft daar steeds boven gelegen. Tegelijkertijd is het wel van belang dat de premiumrassen ook van premiumkwaliteit zijn. Vaak zijn de dikkere rassen tenslotte ook wat zachter en gevoeliger", vervolgt Sjraar. "Wij hebben dit jaar geen bessen uit Chili geïmporteerd, omdat we de kwaliteit vanuit Peru toch stabieler vinden en dat is ons erg goed bevallen. Sinds februari voeren we ook Marokkaanse blauwe bessen en die liggen met een kiloprijs rond de 11 euro op een wat hoger niveau en ook Spanje ligt nu rond die koers."

Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
Frankort & Koning
Tel: + 31 (0)77 3897 328
s.hulsman@frankort.nl
www.frankort.nl