Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Avolution Lab

Tweede leven voor te kleine of misvormde avocado's

Avocado is ontegenzeggelijk het fruit van het moment: de consumptie van het verse product en guacamole blijft maar stijgen. "Echter, avocado is zoveel meer", zegt Enrique García, CEO van Avolution Lab. "En dat bewijzen wij."

"Toen we het project startten, nu ongeveer een jaar geleden, zeiden we dat we iets zouden doen wat niemand doet met avocado: alle spelers in de avocadoketen integreren. Vandaag de dag heeft Avolution Lab een multidisciplinair team met daarin onder meer artsen, voedingsdeskundigen, universiteiten, horecaopleidingen en bedrijven gespecialiseerd in efficiënte irrigatietechnieken. Ze werken allemaal rondom dit fruit, elk vanuit zijn perspectief, waarbij gastronomie de verbindende factor is."

"We zagen dat de bederfelijke aard een limiet vormde voor de consumptie. Veel handelaren zijn geen experts in rijpen, waardoor de voedselverspilling bij avocado's vrij hoog is als het fruit niet op het juiste moment wordt geconsumeerd." Volgens de FAO gaat ongeveer een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd op een bepaald punt in de agrovoedingsketen verloren. "In de avocadosector vertaalt zich dat in miljoenen tonnen verspild fruit", vervolgt Enrique.

"Daarom hebben we met Avo Guys, onderdeel van Avolution Lab, de avocado een tweede leven willen geven door een lijn van veganistische, glutenvrije, lactosevrije, originele en duurzame sauzen te creëren, als een alternatief voor mayonaise, aioli, chocoladepasta of boter. Alle sauzen zijn gemaakt met avocado's die om esthetische redenen zijn afgewezen voor de versmarkt. In deze nieuwe vorm wordt de houdbaarheid van avocado's van enkele dagen naar anderhalf jaar opgekrikt, zonder koeling. Met deze lekkere en gezonde sauzen heeft Fermín López, chef-kok van de Hogere School voor Horeca van Sevilla, bovendien bewezen dat je wonderen kunt verrichten. Met de bijna 800 verschillende recepten die gedurende een jaar zijn gemaakt, blijft de school ons verrassen."

Gastronomische waarde van de avocado
"We kunnen zeggen dat Avolution Lab met de sauzen van Avo Guys de gastronomische waarden van de avocado heeft aangetoond", beweert Enrique. "Met ons project Avoreca hebben we nu formaten gecreëerd voor de horeca en dankzij een overeenkomst met voedingsbedrijf Calvo hebben we een afzetkanaal aangeboord dat we niet hadden vermoed: de verwerkende industrie."

"We hebben ook een overeenkomst gesloten met de afdeling Vetten en Oliën van het Spaanse onderzoeksinstituut CSIC om de productie van extra vierge avocado-olie te ontwikkelen. Als startpunt gaan we de eerste internationale wedstrijd voor avocado-olie organiseren, waarbij we producenten van over de hele wereld op één plek willen samenbrengen."

"En met het bijproduct van de olie-extractie sluiten we de cirkel door substraat voor de teelt te produceren. Avolution Lab is de eerste open innovatiehub die met avocado als grondstof werkt en daarbij duurzaamheid als basisgedachte hanteert. En dit alles, hoewel het velen verrast, vanuit Sevilla", zegt Enrique enthousiast.

Tegenwoordig heeft Avolution Lab ambassadeurs in onder meer Mexico, Bolivia, Chili, Colombia, Venezuela, de Dominicaanse Republiek, Italië, Nederland en Zwitserland. "Hier in Andalusië werken we heel nauw samen met de belangrijkste avocadotelers in de provincies Málaga en Granada. We maken gebruik van de Hass-avocado's die voorheen werden weggegooid en op die manier helpen we de telers. Kleine of misvormde vruchten hebben immers dezelfde teelt-, oogst- en transportkosten als het perfecte fruit."

"Wij willen een alternatief bieden aan die 'lelijke' avocado en het omzetten in een product met toegevoegde waarde. Je vindt het al in de retail, in de horeca en nu dus ook in de verwerkende industrie. We hopen dat steeds meer bedrijven zich bij dit project aansluiten."

Voor meer informatie:
Avolution Lab
https://avolutionlab.com

Publicatiedatum: