Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nile Inputs Marketplace: AGF-handelsplatform in Zuid-Afrika

"Als groenten en fruit met dit gebruiksgemak op jullie platform verkocht kunnen worden, is het dan ook niet mogelijk om deze technologie in te zetten om de benodigde grondstoffen voor de teelt aan te schaffen?", hoorde het Zuid-Afrikaanse handelsplatform Nile van telers.

Michael Prinsloo werd aangetrokken om een model te ontwerpen en te lanceren dat tegemoetkomt aan de behoeften van telers. Ondertussen kunnen ze duizenden tuinbouwinputs van verschillende leveranciers bekijken op de Nile Inputs Marketplace. Het werd gelanceerd in oktober 2023 als een aanvullende dienst op de afzet van groenten en fruit.


"De kracht van een handelsplatform: uiteenlopende sectoren en gebieden worden met elkaar verbonden"

"Alle benodigdheden in bulk – meststoffen, plantvoedingsproducten, beschermende kleding, oogstgereedschappen zoals scharen of zakken, verpakkingen – zijn beschikbaar op ons platform. Wij beheren de betalingen en de financieringsvoorwaarden, waar nodig", legt Prinsloo uit. "We zien dat tuinbouwbedrijven groter worden. En door de stijgende inputkosten kan een teler niet zomaar meer naar de lokale coöperatie rennen. Ons doel is om hen meer keuze te bieden bij de aankoop van grondstoffen."

Prinsloo merkt op dat de meeste telers wel weten wat ze nodig hebben wat betreft meststoffen en verpakkingen. Waar ze behoefte aan hebben, is iemand die de prijs en logistiek regelt.

"Het kost tijd om twee of drie offertes voor elk bulkproduct te krijgen. Op ons platform ziet een manager die bijvoorbeeld calciumnitraat zoekt, meteen het aanbod van verschillende leveranciers. De prijzen kunnen gemakkelijk worden vergeleken, evenals waar het beschikbaar is. Als een teler ziet dat het in de haven van Durban is, en hij stuurt toch al een vrachtwagen daarheen, dan haalt hij het daar gewoon op. Als hij in Dendron is en de leverancier is in Limpopo gevestigd, dan kan dat zinvol zijn."

Wat hun platform ook heeft aangetoond, is dat de beste prijs soms niet van de dichtstbijzijnde leverancier (of lokale agent) komt. Sommige telers in Limpopo die hun producten op Nile verkopen, vinden hun inputs tegen een betere prijs in andere provincies.



"Het is interessant om te zien hoe het platform deuren opent voor leveranciers. Bedrijven die leveren aan graantelers kunnen in de rustige perioden hun orderboek nu bijvoorbeeld aanvullen met bestellingen van groentetelers. Dat is de kracht van een platform zoals dit: uiteenlopende sectoren en gebieden worden met elkaar verbonden."

"Veel telers zeggen dat ze niet willen dat een grondstof duurder wordt omdat er advies bij wordt geleverd. Ze betalen liever apart voor advies wanneer ze dat nodig achten. Wij spelen niet in die adviesarena, hoewel we gekwalificeerde teelttechnici binnen het bedrijf hebben."

Telers krijgen bulkvoordeel direct van de leverancier
Prinsloo (die eerder werkte bij Overberg Agri, dat voornamelijk graantelers voorziet van grondstoffen, technische diensten en financiering) merkt op dat de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector heel veel tussenpersonen rijk is, die allemaal hun deel nemen.

"Wat ons dreef bij het opzetten van de Inputs Marketplace was het aankoopproces transparanter maken. Telers die individueel geen grote hoeveelheden kopen, kunnen zich verenigen om te profiteren van bulkinkopen. En wanneer ze hun producten naar Nile brengen, haalt de vrachtwagen tegelijkertijd hun bestelling op. Gebruikmaken van de terugvracht was een andere grote drijfveer bij het uitrollen van deze dienst."

Wat betreft financiering, neemt Nile in tegenstelling tot de banken snel beslissingen en kan het binnen 24 uur met een antwoord komen. "We zien een grote behoefte aan betalingstermijnen van 90 tot 120 dagen. Sommige telers besluiten hun financiering elders te halen, dat is ook prima", zegt hij.

De dienst is nog niet beschikbaar in andere landen, maar met dagelijkse leveringen van groenten en fruit aan klanten in Mozambique, Eswatini, Lesotho en Botswana, ziet Nile een toekomst voor zichzelf weggelegd als een pan-Afrikaans agtech bedrijf.


Michael Prinsloo (midden) met de oprichters van Nile, Eugene Roodt (links) en Louis de Kock

Voor meer informatie:
Michael Prinsloo
Nile Inputs Marketplace
Tel: +27 65 735 7581 (Zuid-Afrika)
info@nile.ag
https://nile.ag/

Publicatiedatum: