Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aerobotics

Nauwkeurige gegevens over maatsortering fruit met een iPhone Pro

Fruitbedrijven over de hele wereld gebruiken iPhones om efficiënter de maatsortering te bepalen voor gewassen zoals citrus, appelen, druiven, steenfruit, hardfruit, granaatappelen, en recentelijk ook avocado's en macadamianoten. "De TrueFruit AI tools zijn enthousiast omarmd door telers en handelaren van over de hele wereld om de maatvoering van fruit te bepalen. Velen van hen hebben we eerder dit jaar in Berlijn ontmoet op de Fruit Logistica", zegt Victor van den Berg, COO van Aerobotics.

Aerobotics liep voorop in het gebruik van dronebeelden en AI om de prestaties in de boomgaarden te meten en afwijkingen op te sporen. In september viert het bedrijf, dat hoofdkantoren heeft in Kaapstad (Zuid-Afrika) en Fresno (Californië), tien jaar activiteit in de wereldwijde fruit- en notensector. Met zijn software heeft het al meer dan 100 miljoen bomen geanalyseerd.

"De maatvoering van fruit opmeten was een logische volgende stap na het jarenlang meten van bomen en druivenstokken. De afgelopen twee jaar hebben we de beste AI-maattechnologie in de fruitsector ontwikkeld die gebruikmaakt van smartphonebeelden en gepatenteerde machine learning modellen. In nauwe samenwerking met onze klanten hebben we een uitgebreide reeks hulpmiddelen voor opbrengstmeting en -beheer ontwikkeld, die we als TrueFruit hebben gelanceerd op de Fruit Logistica 2024. Het werd zeer goed ontvangen. We gingen naar de beurs met een aantal TrueFruit starterskits die een iPhone Pro bevatten, het enige benodigde apparaat om ons product te gebruiken. Mensen konden de beurs verlaten en beginnen met het meten van hun fruit zodra hun seizoen begon. We zijn erg tevreden over de interesse op de beurs. Vooral citrus- en appelbedrijven waren geïnteresseerd, uit zowel zuidelijk en noordelijk Afrika, Latijns-Amerika en West-Europa", legt Van den Berg uit.

TrueFruit AI-maattechnologie heeft twee modules beschikbaar. TrueFruit Size meet het fruit dat nog aan de boom hangt. Het stelt telers in staat om de groei te volgen en de maatsortering bij de oogst te voorspellen. Telers kunnen ramingen rechtstreeks naar de verkoopteams sturen. TrueFruit Bin Scan biedt dan weer een nauwkeuriger beeld van de maatsortering na de oogst, voordat het fruit de verpakkingslijn bereikt.

"Onze klanten vervangen meer traditionele methoden zoals schuifmaten door TrueFruit. We zijn net zo nauwkeurig. Veldproeven tonen verschillen van minder dan 1 mm, maar het proces is veel efficiënter dan het gebruik van schuifmaten. Telers kunnen in de helft van de tijd een veel grotere steekproefgrootte krijgen met zeer nauwkeurige metingen", stelt Van den Berg.

Aerobotics verwerkt sinds januari meer dan een miljoen foto's van fruit per maand via hun platform. "Dit toont aan dat telers deze gegevens regelmatig gebruiken om beslissingen te nemen voor gewas- en oogstbeheer. Door wekelijks of maandelijks foto's te maken, kunnen ze de groeicurve gedurende het seizoen monitoren", zegt Van den Berg.


TrueFruit Bin Scan

TrueFruit vereenvoudigt het verzamelen van opbrengstgegevens voor telers wereldwijd. "Je kunt voertuigen en drones gebruiken. Dat werkt, maar het zijn dure apparaten met ingewikkelde processen. TrueFruit is heel eenvoudig. Je hebt gewoon een medewerker en een iPhone Pro nodig. Door de technologie te vereenvoudigen en in een mobiele telefoon te stoppen, hebben we het gemakkelijk gemaakt om informatie op grote schaal te verzamelen. Andere verzamelmethoden hebben lagere frequenties en beperkingen qua apparatuur", stelt Van den Berg.

Tijdens de Asia Fruit Logistica en andere grote internationale beurzen later dit jaar zal Aerobotics nieuwe AI-functies lanceren zoals automatische vlekdetectie en kleuranalyse.

Voor meer informatie:
Victor van den Berg
Aerobotics
[email protected]
www.aerobotics.com/truefruit

Publicatiedatum: