Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuadoraanse Banana Cluster vraagt om eerlijke prijzen

Het Ecuadoraanse Banana Cluster heeft zich eensgezind opgesteld om de problemen aan te pakken waarmee bananentelers worden geconfronteerd tijdens hun jaarlijkse onderhandelingen met retailers in de EU. De cluster werd vertegenwoordigd door AEBE en Acorbanec, en werd gesteund door de Ecuadoraanse minister van Landbouw, Franklin Danilo Palacios, en H.E. Diego Morejón Pazmiño, de ambassadeur van Ecuador in Duitsland. Ze namen allen deel aan de Fruit Logistica 2024 in Berlijn.

De aandacht is gericht op de niet aflatende druk van een zeer lage prijs door retailers in de EU. De voortdurende strijd om een eerlijke prijs voor bananen die naar de EU-markt worden geëxporteerd heeft de Ecuadoraanse Banana Cluster ertoe aangezet om opnieuw te benadrukken dat er meer samenwerking met retailers in de EU nodig is. Dit is nodig om de milieukosten te dekken die worden gedragen door Ecuadoraanse telers om een duurzame bananenteelt te waarborgen. De huidige marktdynamiek, die wordt gedreven door agressieve prijsstrategieën, houdt geen rekening met de duurzaamheidseisen die aan telers worden gesteld. Dit brengt de economische levensvatbaarheid van de sector in gevaar.

Tegen deze achtergrond is de Ecuadoraanse Banana Cluster ervan overtuigd dat de komende EU-regels inzake Corporate Sustainability Due Diligence de unieke kans bieden om het concept van gedeelde verantwoordelijkheid op de hele waardeketen toe te passen.

"Het betalen van een eerlijke prijs is van cruciaal belang voor de rechtvaardigheid tussen bedrijven onderling en zou een pijler moeten zijn van het verantwoorde inkoopbeleid van retailers. Daarom roepen we retailers op om de FairTrade-methodologie als referentie te gebruiken, waarbij de bijzonderheden van elk land om een eerlijke prijs te krijgen worden geanalyseerd," zegt José Antonio Hidalgo van AEBE.

Alle inspanningen moeten gericht zijn op het bereiken, binnen het kader van gedeelde verantwoordelijkheid, van handelsovereenkomsten met retailers die een weerspiegeling zijn van de vooruitgang die de Ecuadoraanse bananensector heeft geboekt op het gebied van het betalen van een leefbaar loon.

Een belangrijke uitdaging voor de Ecuadoraanse bananensector ligt ook in de wildgroei en overlap van particuliere duurzaamheidscertificeringssystemen. Uit een onderzoek van de cluster bleek dat er een overlap was van bijna 60% binnen de kernvereisten van de negen meest gebruikte certificeringsregelingen. "Het is tijd om een einde te maken aan deze onnodige complexiteit die zowel telers als consumenten treft. Wij pleiten voor een gestroomlijnde aanpak van certificeringen, waarbij harmonisatie en rationalisatie van certificeringen onder één unieke methodologie vallen, of voor een nauwere, directe benadering vanuit de retail, zoals via één-op-één audits," stelt Richard Salazar van Acorbanec.

Sociale duurzaamheid in Ecuador stond centraal tijdens een bijeenkomst die op 7 februari in Berlijn werd georganiseerd door de minister van Landbouw en de ambassadeur van Ecuador in Duitsland met Carsten Stender, directeur voor Europees en Internationaal Werkgelegenheids- en Sociaal Beleid bij het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken van Duitsland. In het kader van de bijeenkomst, in de zijlijn van de Fruit Logistica 2024, vertegenwoordigde Ángel Rivero (voorzitter van de Nationale Federatie van Agro-industriële, Boeren- en Vrije Inheemse Arbeiders van Ecuador "FENACLE") Ecuadoraanse bananenarbeiders, waarbij hij belangrijke kwesties met betrekking tot arbeidsrechten aankaartte.

Voor meer informatie:
Coordinador@clusterbananerodelecuador.org

Publicatiedatum: