Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protest tegen bananenverkoop van €0,85/kg door Italiaanse retailer

De verenigingen van bananenproducenten en -exporteurs uit Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Peru en de Dominicaanse Republiek hebben gemeld dat de Italiaanse retailer Eurospin adverteert met door de Rainforest Alliance gecertificeerde bananen voor € 0,85 per kilo.

In een verklaring zeggen de Latijns-Amerikaanse bananentelers dat dergelijke aanbiedingen en promoties van bananen van Latijns-Amerikaanse oorsprong regelmatig voorkomen in verschillende landen van de Europese Unie via verschillende retailers en discountwinkels.

"Door deze praktijken begrijpen consumenten niet hoeveel moeite het kost om een duurzame banaan te telen die voldoet aan het Europese beleid en de uitgebreide certificeringen die vereist zijn. Dit soort promoties leidt ertoe dat de prijs van bananen historisch gezien stagneert of daalt ten opzichte van andere producten in dezelfde categorie. Het is van cruciaal belang om deze vicieuze cirkel, die begint bij de consument, te doorbreken zodat ons product de juiste waarde krijgt voor de inspanning die nodig is om een duurzame banaan te leveren."

"We benadrukken dat de hele toeleveringsketen van bananen, met name supermarkten en discountwinkels, collectief de verantwoordelijkheid moet nemen om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen die Europa voorstaat. Als Europa pleit voor zorgvuldigheid op regionaal niveau binnen de toeleveringsketen, is het essentieel dat meer Europese belanghebbenden deelnemen aan zinvolle discussies over deze kwesties en hun rol in het bevorderen van echte gedeelde verantwoordelijkheid omarmen."

"We dringen er bij Eurospin en andere Europese supermarkten en discounters op aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om bij te dragen aan de duurzaamheid van een sector die de Europese consumenten en de Europese economie aanzienlijk ten goede komt door deel te nemen aan discussies over duurzaamheid, gedeelde verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid op het Wereld Bananen Forum," eindigt de verklaring van de Latijns-Amerikaanse bananenproducenten.

Voor meer informatie:
[email protected]

Publicatiedatum: