Brazilië, wereldwijd de derde grootste producent van fruit, boekt aanzienlijke vooruitgang in deze sector. De zuidoostelijke regio is koploper in de fruitproductie en draagt 51% bij aan het nationale totaal, terwijl de noordoostelijke regio, ondanks dat het slechts 24% van de teelt voor zijn rekening neemt, vooroploopt op het gebied van technologische innovaties.
Sinaasappels hebben de hoogste productiewaarde onder de Braziliaanse vruchten, voornamelijk gebruikt in de sapindustrie. Andere belangrijke vruchten zijn banaan, druiven, cacao en mango. Hoewel de binnenlandse markt de voornaamste bestemming is voor deze fruitsoorten, zijn de exporten ook toegenomen, aangedreven door verbeteringen in kwaliteit en concurrentievermogen. Ongeveer 40 fruitsoorten worden geëxporteerd, met mango, druiven, meloen, citroen, appel, watermeloen en papaja die het merendeel van de omzet genereren.
De rol van Embrapa in deze sector is cruciaal en levert aanzienlijke bijdragen aan onderzoek, ontwikkeling en innovatie (R&D&I) om wetenschappelijke en technologische uitdagingen te overwinnen. De bijdragen van Embrapa omvatten de ontwikkeling van ziekteresistente bananenbomen, citruscultivars en technologieën die toepasbaar zijn op biologische fruitteelt. De toekomstvisie omvat duurzame intensivering, CO2-reductie, automatisering, prioritering van biologische inputs, schone en geïntegreerde technologieën, productveiligheid en het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie.
Bron: abrafrutas.org