Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Importeurs kunnen net aan programma's supermarkten voldoen"

Goede avocadomarkt met prijzen tussen 8,50 en 11 euro

Tholen - De avocadomarkt is de afgelopen weken erg goed geweest. Op dit moment is er niet veel product beschikbaar en dat resulteert in goede prijzen. Importeurs kunnen net aan de supermarktprogramma's voldoen en hierdoor blijft er weinig over op de daghandel. "Voor Hass-avocado's ligt de prijs nog tussen de 9 en 11 euro voor 4 kilo. De prijs van de groene Fuerte-avocado's ligt tussen de 8,50 en 9,50 euro ", vertelt een Hollandse importeur. "Importeurs kopen bij elkaar om maar aan de vraag naar de juiste sorteringen te kunnen voldoen."

Momenteel is het Israƫlische seizoen aflopend en zijn er Hass-avocodo's op de markt uit Zuid-Afrika, Peru en Kenia. "Van alles is er tekort en dat heeft in deze hoge prijzen geresulteerd. Vorige week waren de prijzen nog een stuk hoger en heb ik zelfs prijzen gemaakt van 13,25 euro voor Hass-avocado's (maat 20 / 4 kg). Deze week zijn de prijzen wel iets meer onder druk komen te staan, maar een prijsniveau van 9 tot 11 euro is nog altijd goed geld. Voor aankomende week wordt er wel een groter volume verwacht."

Met name de prijzen van kleine maten staan nu onder druk. "Maandag verkocht ik nog Peruaanse avocado's (maat 26 / 10 kg) voor 20 euro en gisteren werden ze aangeboden voor 13 euro", verklaart de importeur. Voor volgende week worden er nog meer bulkladingen verwacht. Volgens hem zorgt de stijgende economie in landen als China en Braziliƫ wel voor een verschuiving in de avocado-export.

De handelaar vertelt dat voor veel afnemers Zuid-Afrika nog altijd bovenaan staat als avocado-leverancier. "Men levert daar een betrouwbare kwaliteit avocado's, die er mooi uitzien, maar Peru is een goede tweede en heeft tegenwoordig ook merken beschikbaar, die niet voor Zuid-Afrika onderdoen. Wel hangt dit af van het tijdstip van de binnenkomsten. Vanuit het verleden zijn de Keniaanse avocado's toch derde keus, maar er zit wel progressie in. Zo was er deze week bij tekort aan andere groene avocado's even vraag naar Fuerte-avocado's beschikbaar uit Kenia, maar bij beschikbaarheid vanuit andere herkomstgebieden krijgen die toch weer snel de voorkeur."