Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Europa overtreft EU-doel:

Biologisch areaal groeit snel

De Europese Unie heeft verschillende normen vastgesteld om de biologische tuinbouw te bevorderen. Zo heeft Europa zich ten doel gesteld om tegen 2030 25% van zijn tuinbouwgrond biologisch te beheren.

Uit de laatste gegevens over biologische landbouw die door de onderzoeksinstituten voor biologische landbouw (FiBL) en IFOAM-Organics International zijn gepubliceerd in de 24e editie van "The World of Organic Farming", blijkt dat in 2021 17,8 miljoen hectare landbouwgrond in Europa biologisch werd bewerkt. Met 2,6 miljoen hectare en ongeveer 40.000 bedrijven, bestaande uit telers, verwerkers en afzetbedrijven, staat Spanje op de tweede plaats na Frankrijk met bijna 2,8 miljoen hectare.

Interessante gegevens worden geleverd door de regio Andalusië, die een maatstaf is geworden voor biologische tuinbouw. Volgens de statistische balans van Andalusië 2022 beschikt deze autonome gemeenschap in Zuid-Europa over meer dan 1,3 miljoen hectare biologisch beheerde grond, wat overeenkomt met 48,92% van de landelijk gebruikte grond voor biologische tuinbouw.

De nieuwste gegevens van het ministerie van Landbouw van de regionale regering van Andalusië (2022) tonen aan dat Almeria met in totaal 4.922 hectare (waarvan bijna 90% wintergewassen met 4.382 hectare) de leidende provincie is in de biologische groententeelt (37,8%), waaraan nog eens 1.748 hectare in Granada wordt toegevoegd. Tussen de twee Zuid-Europese provincies Almeria en Granada bevindt zich meer dan de helft van het biologische tuinbouwareaal van Andalusië. Vorig jaar werd 27,4% van de tuinbouwgrond in Andalusië biologisch beheerd (waarvan 86% met broeikassen), een cijfer dat boven het door de Europese Commissie gestelde doel ligt.

Zowel het biologische teeltareaal als de afzet in de retail blijven wereldwijd toenemen, zoals blijkt uit gegevens uit 191 landen. Als de vraag naar bioproducten in Europa in dit tempo aanhoudt, zullen de Zuid-Europese kassen hun teelt in de komende vijf jaar naar verwachting verdubbelen. De reden hiervoor is dat de toekomstige Europese regelgeving over biologische tuinbouw alleen de teelt in aarde dekt, die in dit gebied het tuinbouwsysteem is, een groot voordeel ten opzichte van concurrerende landen die op substraat telen.

Wereldwijd gezien hebben de Europese landen het grootste aandeel in de omzet van biologische voedingsmiddelen, gemeten aan hun respectievelijke voedselmarkt. Denemarken had in 2020 met 13% het grootste aandeel in de wereldwijde omzet van biologische voedingsmiddelen, gevolgd door Oostenrijk met 11,3% en Zwitserland met 10,3%, aldus dezelfde studie van FiBL en IFOAM-Organics International.

'Het komt uit de kas'
De Spaanse branchevereniging voor groenten en fruit, HORTIESPAÑA, heeft het programma 'It's Greenhouse. Duurzame groenten en fruit uit Europa' gelanceerd, een reclamecampagne ter bevordering van de voordelen van tuinbouw in kassen in Zuid-Spanje, de belangrijkste regio voor duurzame groenten en fruitteelt in Europa.

Het initiatief, dat naar verwachting drie jaar (tot februari 2026) in Spanje en Duitsland zal lopen, heeft een totale investering van twee miljoen euro en wordt mede gefinancierd door HORTIESPAÑA en de Europese Unie als onderdeel van de promotie van AGF-producten 'Enjoy, It's from Europe'.

Voor meer informatie:
www.ausdemgewachshaus.de

Publicatiedatum: