Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dachten al snel aan De Lepelaar toen wij grond konden aankopen"

Aftrap burgerinitiatief 'het Pronkstuk' om biologisch areaal Schagen te vergroten

Tholen - Simco Kruijer, wethouder van de gemeente Schagen, trapte afgelopen vrijdag 26 april de campagne voor 'het Pronkstuk' af. Deze actie is een initiatief van de Anbi-stichting 'Vrienden Bioland Regio Schagen' (VBRS). De uitdaging is om voor 1 oktober 2024 via leningen en schenkingen 500.000 euro bij elkaar te krijgen om het Pronkstuk, 4 hectare agrarische grond aan de Westfriesedijk, in eigendom te verkrijgen. De stichting gaat deze grond per 1 januari 2025 verpachten aan biologisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in het Rijpje. Zij zullen de grond in drie jaar omschakelen en er biodynamische gewassen op gaan verbouwen.

De aftrap vond plaats op de Selschardijk

"We hebben al heel lang contact met De Lepelaar en wisten dat zij graag wilden uitbreiden, maar dat dit moeilijk is. Niet alleen vanwege de hoge grondprijzen maar ook vanwege de flink gestegen bankrentetarieven en de omschakelperiode van 3 jaar, waarin nog geen rendement behaald kan worden. Eén van onze doelstellingen is om het biologisch areaal te vergroten. Dus dachten wij al snel aan De Lepelaar toen wij grond konden aankopen", zo licht Maaike Wijnberg namens Vrienden Bioland Regio Schagen toe.

Ze benadrukt dat het om een lokaal initiatief gaat, enkel in de regio Schagen. "Er zijn wat landelijke initiatieven, maar die zijn in deze regio eigenlijk nog niet actief. Ik denk dat daarin ook meespeelt dat de grondprijzen hier zo belachelijk hoog zijn. Wij zijn er daarnaast van overtuigd dat mensen eerder geneigd zijn om zo'n initiatief te steunen als ze weten om welke mensen en welk stuk grond het precies gaat." Wat ook meeweegt voor de stichting is het feit dat de biologische landbouw verhoudingsgewijs weinig steun van de overheid krijgt. Dat is voor de VBRS een extra reden om deze actie als burgerinitiatief te starten.

Jaap Rengersen, Maaike Wijnberg en Lisa Johnson vormen het dagelijks bestuur van de stichting

"Prachtig regionaal initiatief"
De Lepelaar omschrijft het als 'een prachtig regionaal initiatief voor de aankoop van grond waar wij als De Lepelaar nauw mee zijn verbonden. In een notendop: burgers doneren of lenen geld voor de aankoop van 'het Pronkstuk'. Dit areaal van 4 hectare in de oksel van de West-Friese dijk (Eenigenburg) wordt gepacht door ons! Wij schakelen de grond om naar bio en gaan het inzetten voor de teelt van onze biodynamische groenten.'

"Waardevol voor mens, natuur en economie"
De wethouder gaf aan blij te zijn om aftrap te kunnen geven voor 'Het Pronkstuk': "Dit initiatief, geleid door de VBRS, is een mooi initiatief om samen te bouwen aan een duurzame toekomst voor onze regio. Hiermee ondersteunen we de biologische landbouw en daarmee de gezondheid van onze bodem en ecosystemen. Dat vind ik waardevol voor mens, natuur, en ook onze economie."

Achtergrond actie
Onder andere door zelf land te kopen en te verpachten voor een faire prijs wil de VBRS de biologische landbouw in de regio Schagen ondersteunen. En bovendien het belang van biologische landbouw benadrukken. Zo kunnen landbouw en natuur harmonieus samengaan. En, niet te vergeten, investeerders krijgen driemaal rendement: voor de aarde, voor de mensen en financieel.

Voor meer informatie:
Maaike Wijnberg
Vrienden van Bioland
[email protected]
www.vriendenvanbioland.nl