Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vorstschade in bio-kersen blijft beperkt

"Komende week kunnen we onze eerste grote volumes bio-aardbeien leveren"

Tholen - De biologische kersentelers hebben zich goed kunnen wapenen tegen de vorst. Met de huidige zomerse temperaturen lijkt de korte vorstperiode van vorige week alweer ver achter ons te liggen, maar velen zijn nog steeds aan het kijken wat nu precies de gevolgen zijn van de vrieskou. "Bij de kersen kunnen we stellen dat het niet echt huis heeft gehouden", zo vertelt Gunther De Vadder van BelOrta. "Over het algemeen hangt er meer dan vorig seizoen."

De bio-specialist wil dan ook niet spreken over moeilijkheden. Hij is juist zeer positief gestemd over het aankomende biologische kersenseizoen, wat, zo stelt hij, een stuk vroeger valt dan andere jaren. "We lopen op het moment een dag of 15 voor op andere jaren, wat zou betekenen dat we tussen 15 en 20 juni de eerste Samba variëteit kunnen aanbieden. Dat is eigenlijk ideaal. Vorig jaar konden we de eerste volumes pas eind juni/eerste week van juli verkopen. In België is de vakantieperiode dan al in volle gang. Hier vertrekt iedereen dan vrijwel gelijk naar vakantiebestemmingen, waardoor je al 30 procent minder verkoopt. Dan kun je doen wat je wil voor de rest van het seizoen, maar dat haal je niet in. Dus als je midden juni kan starten als iedereen er nog is, schiet het allemaal een stuk meer op", lacht Gunther.

"Bovendien zien ze er prachtig uit. Vooral bij de Samba hangt er meer dan andere jaren, maar dat geldt eigenlijk voor alle variëteiten. Zelfs de vorst heeft daar geen roet in het eten kunnen gooien. Vorige week maandag zijn de hagelnetten dichtgetrokken, waarbij er ook nog een tussendoek zit. Wanneer ze dicht zijn, zorgt dit ervoor dat de temperatuur eronder al een stukje de hoogte in gaat. Uiteindelijk is het lokaal toch wel onder de -3 graden geweest, maar ik vermoed dat het niet echt heeft huisgehouden. Men heeft zich goed kunnen wapenen. Dit geldt overigens ook voor de hagel. Het was vooral een mix van hagel en regen, waardoor de inslag minder hard was. Op de peren zagen we wel wat bladschade en een aantal plekjes op de peren zelf, maar ik hoop toch dat dit er nog wel uitgroeit. Schurftschade zal er wel gaan zijn. Zowel in de appelen als de peren gaan we daar last van krijgen. Dat kunnen we nu al bevestigen, helaas."

Eerste biologische aardbeien
Daarnaast ziet Gunther dat komende week de eerste grote leveringen van haar eerste biologische aardbeien van start gaan. "Vorige week woensdag was alles nog grasgroen, maar met de huidige temperaturen is het snel gegaan met de kleuring, zeker in de tunnels. We konden daardoor al starten met leveringen aan kleinere klanten, maar volgende week gaan de eerste bestellingen naar Udea. Als het even aanhoudt, zal er snel een piek in volumes komen. Kwalitatief zien ze er ook zeer netjes uit. Enkel een klein beetje druk van bladluis, maar daar zien we vrijwel niets meer van."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 155 655 291
[email protected]
www.belorta.be