Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Door interesse vanuit telers- en retailkant is nu het momentum om te starten"

TVA Organics start biologische gele zaaiuienpool

Tholen - Afgelopen week kondigde supermarktketen PLUS aan jaarrond biologische uien van Nederlandse bodem te voeren. "Een mooie stap, die de telers ook zekerheid biedt op een stuk lokale afzet in plaats van afhankelijk te zijn van de exportmarkt", vertelt Joost Jonk van TVA Organics, een samenwerking tussen de teeltbedrijven Twisk Organics en Van Andel Bio. Reden voor het bedrijf om vanaf komend seizoen te starten met een biologische gele zaaiuienpool.


Joost Jonk

Een pool is TVA Organics niet vreemd, Van Andel Bio heeft namelijk al meer dan twintig jaar een afzetpool voor telers van biologische rode bieten. Ook verzorgt TVA Organics steeds vaker de afzet van biologische uien van collega-telers. "We willen graag de keten verbinden van teler naar retailer en een pool is een mooie methode om dit te faciliteren. Deze gele zaaiuienpool is daarom een logisch vervolg op deze stap van PLUS en is het momentum om zowel aan telers als aan de retailkant te starten", vertelt Piet van Andel.

Belangrijke leverancier van bio-uien aan Nederlandse retail
Met de pool geeft TVA Organics haar telers een gemiddelde prijs over een leveringsperiode van drie maanden. "Met een pool kunnen we de krachten bundelen, waardoor we onze retailklanten jaarrond voorzien van biologische uien. Naast de PLUS leveren we al jaren uien aan een aantal andere relevante supermarktketens en daarmee zijn we een belangrijke leverancier van bio-uien aan de Nederlandse retailmarkt. Voor ons is het daarom belangrijk dat we jaarrond voorzien zijn van voldoende biologische uien. We leveren biologische zaaiuien van september tot en met juni en dekken in de zomer de vraag af met biologische plantuien."

TVA Organics teelt met haar partners zelf al jaren biologische uien op een areaal van zo'n 250 hectare en zal zelf ook met haar volledige areaal gele zaaiuien deelnemen aan de pool. "Daarmee laten we zien dat we transparant zijn en onszelf niet bevoordelen. We merken dat er steeds meer interesse komt van telers, die geheel of gedeeltelijk, zekerheid willen van afzet. Nu vinden nog veel biologische uien hun weg naar de export, maar in de exportlanden neemt de biologische uienteelt toe en bovendien is lokaliteit erg belangrijk in bio. Daarom zijn we blij dat de Nederlandse retail zo instapt, dat geeft meer stabiliteit in de afzet. We willen meer Nederlandse bio-telers aan de pool verbinden om zo met elkaar als biologische uientelers deze vragen in te vullen."

Het Nederlandse bio-uienareaal vertoont na een groei van een aantal jaren geleden de laatste jaren een redelijk stabiele lijn. "We hopen dat we met dit soort initiatieven met een vaste afzetmarkt erachter meer telers enthousiast maken voor de biologische zaaiuienteelt. Een groot voordeel is dat er dankzij de rassenontwikkelingen resistenties beschikbaar zijn tegen meeldauw, waardoor de opbrengstzekerheid van de biologische uien gegroeid is", vertelt Joost.

Nieuwe verpakkingsmachines en camerasorteerder
"Zelf investeren we als TVA Organics fors in ons sorteerbedrijf met onder meer nieuwe verpakkingsmachines en daarnaast willen we eind van het jaar een moderne camerasorteerder in gebruik nemen van Ellips / Elisam, waarmee we ook de interne kwaliteit kunnen selecteren. Zo steken we onze nek uit om de afzet van de biologische zaaiuien richting de retail kwalitatief verder vorm te geven en het is ook voor onze telers een belangrijke stap, omdat we alle kwaliteiten kunnen verwaarden."

Op de vraag of een pool voor de rode biologische uien een volgende stap is, antwoordt Piet: "Dat ligt voor de hand, maar we willen ons eerst focussen op de biologische gele zaaiuien. Komend seizoen trappen we af en we doen graag een oproep aan alle geïnteresseerde telers om contact met ons op te nemen."

Voor meer informatie:
Joost Jonk
TVA Organics
Winkelweg 21A
3896 LH Zeewolde
Tel.: +31 36 5228463
Mob.: +31 6 52654420
[email protected]
www.tvaorganics.nl