Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christophe Van Haelst, Van Haelst Fruit:

"Perenprijzen zullen aan het einde van het seizoen niet weer sky high gaan"

Tholen - Waar peren normaliter richting de feestdagen wat meer ingeruild worden voor exoten of citrus blijft het op de Belgische perenmarkt goed doorlopen. "We merken echt dat er tekorten zijn in andere landen, zoals Italië, waardoor de vraag vanuit alle hoeken van de wereld komt", vertelt Christophe Van Haelst van Van Haelst Fruit en VHM Trade.

"Het startte eigenlijk al gelijk goed", gaat hij verder. "De markt was leeg in augustus, wat in een grote vraag resulteerde. Echter was de kwaliteit in eerste instantie nog wat minder door de late pluk. Dit zorgde voor een kleine daling, maar in de weken erna is het goed teruggekomen op het niveau wat we hadden verwacht. Het betekent dat we ook aan mooie prijzen verkopen voor de tijd van het jaar."

Deze liggen, zo stelt Christophe, wel wat hoger, maar dat hindert de verkoop niet. "De vraag in de algemene retail valt, ondanks wat duurdere peren, alleszins mee. Zelfs richting de feestdagen blijft het mooi doorlopen. Ik hoor van verschillende handelaren dat ze al meer hebben gedaan dan andere jaren door de problemen in Oost- en Zuid-Europa. Er is echter nog altijd een flinke voorraad beschikbaar."

"Of we heel het seizoen door kunnen trekken, hangt af van de vraag uiteraard. Als de concurrerende landen minder hebben en er straks minder van overzees komt, verkopen de Belgische peren ook sneller. Dan zijn we vroeger klaar. Echter zullen we nog even af moeten wachten wat er van overzees komt. Ik verwacht dat we, in tegenstelling tot vorig jaar, wel tot het einde volumes zullen hebben."

Prijzen niet sky high
Over de prijzen kunnen zowel telers als handelaren dus ook tevreden zijn, zo legt Christophe uit. "Vorig jaar was de stemming rond deze periode wat minder, omdat er gewerkt werd met zeer lage prijzen. Daar is dit jaar weinig van te merken. De telers houden goed voet bij stuk in de prijzen. Het is altijd een afweging voor hen of je vandaag verkoopt voor 90 eurocent met weinig uitval of wacht tot april/mei in de hoop dat ze 20 eurocent hoger liggen, maar met een hogere kans op meer uitval. Kijk, als de prijs straks 50 cent hoger is, kun je beter wachten, maar dat verwacht ik niet. Het is op dit moment een mooi prijsniveau en ik zie het niet gebeuren dat ze richting het einde van het seizoen weer sky high gaan. Pin me er echter niet op vast. We zijn aan het begin van het afzetseizoen, maar we liggen goed op schema. We moeten echter nog zo'n acht maanden en in deze tijden kan het snel veranderen in vraag en prijs."

Voor de tijd van het jaar blijft het ook voor VHM Fruit Trade, ondanks dat sommige arbeidsmigranten even terug naar huis gaan, een forse drukte. "We hebben het op het moment zeer druk in de sortering. We hebben namelijk veel op bestelling en die moeten toch klaargemaakt worden nu. Uiteraard gaat er ook wel wat personeel naar huis voor de feestdagen, maar je ziet bij grotere bedrijven dat er meer dan een minimumbezetting blijft, omdat we de verplichting hebben onze klanten heel het jaar te beleveren. Dan kun je er niet tussen Kerst en Nieuwjaar een weekje ertussenuit glippen."

Diversificatie
De interesse van velen in nieuwe variëteiten dan de traditionele Conference peren ziet de handelaar ook niet als bedreiging. "We zien het bij de peren al langer en ik denk dat het een positieve trend is. Het is mooi dat er diversificatie in het aanbod komt voor de consument. Dit slaat ook aan, want de interesse voor bijvoorbeeld rode peren in de Europese supermarkten is groot. Desalniettemin is er nog meer dan genoeg ruimte op de markt voor de Conference, waardoor het voor ons niet aan de orde is om daarin te stappen. Dit komt ook deels, omdat de introductie van dergelijke nieuwe rassen vaak gesubsidieerd is. Dan is het mooi dat er gekeken wordt naar andere variëteiten, maar voor ons is de verhouding kilo/prijs bij Conference nog altijd preferabel."

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek, België
Tel.: +32 (0)3 336 16 47
info@vanhaelstfruit.be
www.vanhaelstfruit.be