Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen Spaanse sinaasappelen +48%

Officiële gegevens bevestigen dat de prijzen van sinaasappelen op een hoog niveau blijven in een jaar met een beperkt aanbod van Spaans product en aanhoudende inflatie.

Navelina sinaasappelen begonnen op de Spaanse citrusveilingen met prijzen tussen de € 0,38 en € 0,42 per kilo voor klasse I product, en tussen de € 0,30 en € 0,32 per kilo voor de sinaasappelen voor de sapindustrie. Het wordt een jaar waarin de prijzen naar verwachting hoger zullen liggen dan vorig jaar als gevolg van de opbrengstdaling.

De prijzen van de voorbije 10 seizoenen worden overtroffen, zo stelde het Spaanse ministerie van Landbouw in een rapport over de eerste week van oktober. Telersprijzen voor sinaasappelen van de Navelgroep lagen toen 60,5% boven het tienjarig gemiddelde van diezelfde week en voor het verpakte product werd een stijging van 38,1% opgetekend.

Op het citrusdashboard van de Europese Commissie, gepubliceerd op 8 november, lezen we dat de prijs voor verpakte Spaanse sinaasappelen in oktober gemiddeld € 0,95 per kilo haalden. Dat is 48% meer dan het vijfjarig gemiddelde voor Spanje.

Ook Italië laat een stijging van 48% zien (gemiddeld € 1,43 per kilo) en Griekenland zelfs van 73% (gemiddeld € 1,22 per kilo).

Minder import in de EU
Het nieuwe seizoen is begonnen met lagere importvolumes dan in voorgaande jaren. In september en oktober is in totaal 230.475 ton geïmporteerd. Dat is 31,5% minder dan in dezelfde maand van 2022/2023 (-105.800 ton) en 28,7% (-92.800 ton) minder dan het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw.

De belangrijkste leverancier aan het begin van het seizoen is Zuid-Afrika (met een aandeel van 79,6%), maar de hoeveelheden zijn met 25% (-61.500 ton) gedaald ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Ook de andere leveranciers laten een negatieve trend optekenen. Marokko exporteerde in die maanden de helft van het gebruikelijke volume (-8.100 ton).

De beperkte import in het seizoensbegin is zeker belangrijk geweest. In de maand oktober werd ongeveer de helft minder geïmporteerd dan in dezelfde maand van vorig jaar, maar toen werd ook het hoogste cijfer van de voorbije jaren geregistreerd.

Bron: levante-emv.com / ec.europa.eu / mapa.gob.es

Publicatiedatum: