Ondanks de vele uitdagingen is Betsalel Ohana, exportmanager voor Planet Israel, positief over het komende citrusseizoen in Israël: “Het citrus heeft goed kunnen groeien. Warme temperaturen en voldoende regenval hebben bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van het fruit. Maar er zijn natuurlijk de nodige uitdagingen, waaronder een tekort aan arbeiders en stijgende inputkosten door de oorlog die enkele weken geleden in onze regio is uitgebarsten. We werken er nu hard aan om dit tekort aan arbeidskrachten in de komende weken weg te werken.”

Met de uitbreiding van het areaal wordt een iets hoger dan gemiddelde opbrengst verwacht, legt Ohana uit. “We ramen de oogst op ongeveer 160.000 ton. Dat is iets meer dan het vijfjarig gemiddelde. Deze toename is voornamelijk te danken aan de uitbreiding van het areaal in de voorbije jaren.”

Ohana benadrukt dat de merken waar Israël bekend om staat een groot aandeel hebben in de goede vraag naar Israëlisch citrus: “De interesse is groot, zowel op de binnenlandse markt als vanuit het buitenland. De hoge kwaliteit van het fruit, het unieke smaakprofiel en de associatie met de merken Jaffa en Orri maken ons citrus wereldwijd populair. Sommige markten presteren evenwel beter dan andere. De export naar Europa en Noord-Amerika is bijzonder sterk, terwijl Azië wat achterblijft vanwege de toegenomen concurrentie van andere origines.”

Ohana verwacht dat de vraag nog verder zal toenemen in de aanloop naar de feestdagen. “Orri, een laat ras dat veredeld is in Israël, is momenteel de populairste mandarijn, goed voor ongeveer 65% van de citrusexport. Ook het Sunrise (Star Ruby) grapefruit is erg in trek. Met Kerst in aantocht wordt verwacht dat de vraag naar citrus zal toenemen, met name voor de easy peelers. Israëlische telers en exporteurs zijn goed gepositioneerd om aan deze vraag te voldoen, want ze hebben ruime voorraden hoogwaardig fruit beschikbaar.”

“Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor het Israëlische citrusseizoen positief. Er worden een aanzienlijke opbrengst en stabiele prijzen verwacht, de vraag is robuust en ook de waarde van de sjekel ten opzichte van de euro en de dollar lijkt niet meteen hard te gaan schommelen. Telers en exporteurs zijn optimistisch over de komende feestdagen en hebben er vertrouwen in dat Israëlisch citrus een van de favorieten zal blijven bij consumenten wereldwijd”, besluit Ohana.

Voor meer informatie:
Betsalel Ohana
Planet Israel Farms
Tel: +972 547383436 (Israël)
PlanetIsraelFarms@gmail.com
www.planetisrael.farm